Esélyt sem adtak a külföldieknek a magyar fogathajtók

Az egyes-, kettes- és négyesfogatok között is magyar győzelem született a fábiánsebestyéni nemzetközi fogathajtó versenyen. Az egyeseknél Kecskeméti László, a kettesfogatoknál Lázár Vilmos, a négyeseknél Lázár Zoltán diadalmaskodott – mindhárman többszörös világbajnokok.

A vasárnapi akadályhajtás egyetlen hibátlan, azaz verőhiba nélküli és szintidőn belüli hajtását Kecskeméti László mutatta be, ezzel biztosította az egyesek között aratott sikerét.

Kecskeméti László és fogata az akadálypályán

Lázár Vilmos előnyét nem lehetett behozni

Lázár Vilmos sikeréhez kétség sem férhetett, hiszen fölényesen nyerte a kettesfogatok díjhajtását, valamint a maratonhajtást. Tetemes előnnyel várta tehát a vasárnapi akadályhajtást, amelyen mindössze időtúllépésért kapott némi büntetést, de az összesítésben így is több mint húszpontos előnnyel végzett az élen.

Lázár Vilmos elmondta, hogy sok bizonytalanság után jutottak el a versenyre, hiszen fivére, Zoltán úgy érezte, hogy nem állt még össze a fogata. Lázár Vilmos idén két versenyhelyszínen áll starthoz, de az nem volt kérdés számára, hogy ezek egyike a fábiánsebestyéni lesz.

Lázár Vilmos és fogata

Új fogat, új lendület

Lázár Zoltán szintén a legjobbnak bizonyult az első két számban, de vasárnap számos hibát vétett, így több mint 12 hibapontot szedett össze. Mivel azonban a mögötte álló Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József is rontott, megőrizte első helyét.

Lázár Zoltán a maratonhajtás után elmondta, hogy új fogattal érkezett, mindössze három hete döntöttek testvérével, Vilmossal a lovak cseréjéről. „Azt hiszem, hogy várakozásainkon felül teljesítettek, de még van bennünk plusz, a lovaim tudnak még fejlődni és a világbajnokság esélyesei lehetnek”- tette hozzá.

Lázár Zoltán és fogata

A kettes-, és a négyesfogatok szövetségi kapitánya, Tóth Tamás értékelése szerint a Lázár testvérek és a két Dobrovitz is jól teljesítettek. Mind a négyen új fogattal álltak starthoz, mostani volt az első versenykörülmények közötti teszt.

Eredmények:

egyesfogatok:

  1. Kecskeméti László 154,44 hibapont
  2. Kovács Imre 166,64
  3. Nyúl Katalin 174,69

kettesfogatok:

  1. Lázár Vilmos 146,43
  2. Szilágyi Zsolt 167,21
  3. Galambos Nándor 177,70

négyesfogatok:

  1. Lázár Zoltán 175,15
  2. ifj. Dobrovitz József 181,39
  3. Dobrovitz József 182,58

A fábiánsebestyéni pályákat idén is Fintha Gábor, nemzetközi pályaépítő álmodta meg.

2016.05.09. Forrás: Fogatverseny-Fábiánsebestyén

Hozzászólások