Elitloppet 2006, Jag a francia szörnyeteg

Elitloppet 2006, Jag a francia szörnyeteg

 

Hetekig ment a találgatás, hogy a franciák legjobb ügetőlova Jag de Bellouet részt vesz, vagy nem vesz részt az Elitloppon. Végül a svédeknek sikerült meggyőzniük Christophe Galliert, hogy jöjjön el, bár ez a szervezőknek 250 ezer eurójukba került, mert Jag megkapta a külön gépet. A többi francia ló és hajtó más repülőgéppel érkezett.

Európa második legrangosabb versenye az 54 éves múltra visszatekintő Elitloppet. Ennyi idő alatt mégiscsak öt ló tudott egymás után nyerni ebben a versenyben; Gelinotte, Roquepine, Timothy T, Copiad és Varenne, de Mack Lobell és Ideal du Gazeau is tudott duplázni ebben a versenyben, csak nem egymás utáni évben. Ebből Roquepine (francia) háromszor és Ideal de Gazeau (francia) szintén háromszor tudott a körversenyben diadalmaskodni.

Az Elitloppet napját egy nemzetközi színvonalú versenynap előzi meg Solvallában. Ezen a napon rendezik meg a Svéd Kupát, ahol a két előfutam legjobb négye jut tovább az 500 ezer koronás elsődíjazású döntőtőbe. A verseny kettescsoportú lovaknak lett kiírva, a táv 1609 méter.

Az első előfutamban Straightup, Digger Crown, Bellman Töll és Jewish Banker jutott tovább. Az amerikai Justice Hall a vert mezőnyben. A versenyt 12.2-ben nyerték, a negyedik helyezett Jewish pedig 12.5-öt ügetett. A második elődöntő továbbjutói Passionate Kemp, Samshing Victory, Hamble Crown és Samuel Oaks. A döntőben szép csatát láthattunk a győzelemért. A startnál élre álló Passionate Kemp mögött Digger Crown ügetett. A befutóban Digger Crown utat kapott, és szívósan támadni kezdte Passionate Kempet, és pont a célban elkapta. A lefutási idő 11.7.

A napnak másik érdekes futama is volt, a 3140 méteres Harper Hanovers Díj. A 15 induló 500 ezer koronáért küzdött meg. A Victory Tilly-t verő Spring Ray is indult, de a vert mezőnyben végzett. A versenyt igen könnyedén a 3160 méterről induló Max Flukt nyerte Knutsson Kenttel 13.8-ban, amivel új világrekordot állított fel 3140 méteren felüli távra.

Szombatról vasárnapra már sok elszánt szurkoló töltötte az éjszakát a lóversenypálya előtti gyepen, hogy az Elitloppet napján a legjobb helyet foglalhassa el. Közel 30 ezer ember szállta meg a solvallai pályát. A rendezők felkészültek a rohamra, így a magyar látogatóink elmondása alapján sem a bejáratnál – ahol kígyózó sor várta a vendégeket, ennek ellenére közel 1 perc alatt bejutottak a pályára -, sem a büféknél, sem a toaletteknél, sem pedig a kasszáknál nem volt fennakadás, pedig több mint 51 millió koronáért játszottak a látogatók.

Az első előfutam a nap negyedik futamában került megrendezésre.

1. előfutam

 1. CONNY NOBELL 5 Goop Björn (Goo Ol)
 2. SUPER LIGHT 8 Westholm Jörgen
 3. STEINLAGER 8 Midtfjeld Per Oleg
 4. FAIRBANK GI (IT) h 4 Maisto Giuseppe Pietro (Ehl Ho)
 5. MARA BOURBON (FR) s 6 Bellei Enrico (Dub JP)
 6. JARDY (FR) h 9 Bazire Jean Michel
 7. SNAZZY MILLIE (CA) 6 Zeron Rick (Skj På)
 8. CITATION (US) 5 Adielsson Erik (Joh SH)

Mara Boubon nem indult. Az első előfutamban Conny Nobell a 2005-ös Svéd Derby nyerője élre állt, és végig irányítva a versenyt könnyedén nyert 12-ben. Jardy sokáig jól volt versenyben, de amikor egy gyorsabb szakasszal felzárkózott a vezető ló mellé hibázott és kiesett a versenyből. A második helyért Steinlager és Super Light küzdöttek, amiből végül Super Light került ki győztesen. Sajnos Steinlager nem volt most topon, a döntő után le is sérült. A negyedik továbbjutó Snazzy Millie 12.5-ben.

2. előfutam

 1. JAG DE BELLOUET (FR) 9 Gallier Christophe
 2. KOOL DU CAUX (FR) 8 Verbeeck Joseph (Sou Fa)
 3. HOT SHOT KNICK 8 Uhrberg Thomas (Läh Ka)
 4. THAI TANIC (NO) 6 Goop Björn (Goo Ol)
 5. MALABAR CIRCLE ÅS 7 Guzzinati Andrea (Rio Je)
 6. LETS GO (DE) 7 Bellei Enrico (Ehl Ho)
 7. GIANT DIABLO 6 Kihlström Örjan (Wal Ro)
 8. VICTORY TILLY 11 Adielsson Erik (Joh SH)

Talán ezt az előfutamot jobban vártuk, mint az elsőt, Jag de Bellouet miatt. A francia szörnyetegként, vagy a kannibálként becézett lóra sok mindenki kíváncsi volt. A hihetetlen képességű lónak sajnos az idei Prix d’Amerique-n folt esett a becsületén azzal, hogy dopping vádjával elvették tőle a díjat. Christophe Gallier-t akárhogy is, de ez a ló kiemelte a névtelenségből, hiszen az alig 80 versenyt nyert francia hajtót Jag halhatatlanná tette azzal, hogy háromszor nyert Cournier díjat, egyszer (kétszer) Prix d’Amerique-t, és számos nagy versenyt. Mindenesetre Európa kíváncsi volt erre a lóra, hogy Svédországban Európa nagyjai között hogy állja meg a helyét.

A második előfutam pont ezért sokkal izgalmasabb volt. Hot Shot Knick az idei üdvöske startolt a leggyorsabban, és a befutóban éppen hogy, de hárítani tudta Jag támadását. Victory Tilly egy kör után teljesen elkészült az erejével. Thai Tanic egy félelmetes finissel vette le Lets Go-t a harmadik helyről. Itt már gyorsabb a lefutási idő, Hot Shot Knick 10.5-ben nyerte a versenyt, a negyedik Lets Go 11.1-et ügetett.
Az első előfutamban Gallier rossz szokásához híven most is több spurban hajtott egyszerre, ezért 50 ezer svéd koronára büntették, és két hétre eltiltották a hajtástól.

A döntő, Snazzy Millie a hetes startszáma ellenére élre állt. Az első 500-at 1.06.3-ban, az első kilométert 1.08.9-ben tette meg. Hot Shot Knick végül nem bírta követni a kanadai versenyzőt, egyedül Jag de Bellouet tartotta az iramot vele. Az utolsó kanyarnál Jag de Bellouet gyorsít, és ellenfél nélkül ér a célba 1.09.4-ben. Jag érdemei mellett meg kell említsem a német Lets Go-t, akinek a hajtója Bellei Enrico szerintem hatalmasat hajtott, a ló pedig félelmetes finist produkálva küzdötte fel magát a második helyre. Az ő ideje 1.09.5. A harmadik Conny Nobel (09.9), a negyedik Thai Tanic (09.9), az ötödik pedig Hot Shot Knick lett (10.4).

A kannibál 1.09.4-es időeredményével beállította az új pályarekordot, és megdöntötte az eddigi versenyrekordot, az 1.10-et, amelyet már Scarlet Knight, Gidde Palema és Steinlager is beállított. Egyaránt megdöntötte a svéd gyorsasági rekordot, amely ugyancsak 1.10 volt, Varenne nevéhez fűződött. Sajnálatos módon egy hajszállal elmarad az európai csúcstól, amit szintén 1.09.3.-ban Varenne tart.
A szurkolók azt remélik, hogy Jag elutazik az Egyesült Államokba, és ott talán megdönti minden idők rekordját! Egyáltalán lehetséges, hogy valaki 1.08 alá menjen? Nos a Meadowlands-i pályán előfordulhat, ahol hosszú egyenes részek vannak.

A szervezők végül elégedettek voltak, hogy teljesítették a francia követelését, mert így még izgalmasabbá tették a versenyt, és megfogadták, hogy ezentúl igyekszenek minden évben meghívni a legjobb francia versenyzőt, hiszen egy igazi nagy verseny nem verseny a legjobbak nélkül. Jag teljesítményét ismét jegyzi a történelem, szereplése sokáig meg fog maradni mindenki emlékében, és a rekordját sem lesz könnyű megdönteni.

Sajnos Jag de Bellouet és Lets Go dopping vizsgálata pozitív eredménnyel zárult, ezért elvették tőlük a trófeákat, az új győztes a svéd Conny Nobel lett.

Victory Tilly szenzációs világhírű hajtója Stig H Johansson bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől, és ezentúl csak idomárként fog tevékenykedni.

A napot még a hidegvérű lovak versenye tette érdekessé. A hidegvérűversenyzők nyolc éves koruktól versenyezhetnek, és az Elitloppet napján évek óta nekik is szorítanak egy futam erejéig helyet. A versenyt az abszolút favorit Järvsökfak nyerte Persson Jan-Oloval. Ez a „kis” 13 éves hidegvérű lovacska nyolcéves kora óta sorra nyeri ezt a versenyt, sőt külön szurkolótábora is van.
Jag ezzel a győzelmével átvette a vezetést a körversenyben, leszorítva a második helyre Kool du Caux-ot, akinek most osztoznia kell a második helyen Lets Go-val.

 

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.03.13.
Fotók: Canva

Hozzászólások