Magyar díjlovas ezüstös sikere Ausztriában

A szeptember végén Stadl Paurában megrendezett osztrák Bundeschampionat-on Fekete György három éves Floridita nevű kancájával az előkelő második helyet szerezte meg. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a háromévesek versenyében népes mezőny gyűlt össze, ahol tizennyolc ló mérte össze tudását.

A kép illusztráció

Fekete Györggyel Patócs Ádám, a díjlovasok fotósa beszélgetett:

Először is mondj pár szót magadról, és főbb eredményeidről, amire büszke vagy.

Édesapámnak köszönhetően már kisgyerekként lehetőségem volt lovagolni, hiszen otthon is vannak lovaink. Versenyezni azonban csak hat éve kezdtem díjugratásban. 2014-ben a Fedettpályás Országos Bajnokságon fiatal lovas kategóriában a negyedik helyet szereztem meg. Egyetemi tanulmányaim miatt négy éve Sopronba költöztem, azóta a nagycenki kastély lovardájában dolgozom a lovaimmal. Az utóbbi pár évben lehetőségem volt fiatal lovak belovaglásában és képzésében is részt venni, valamint kipróbálhattam magam díjlovaglásban is.

Miképpen került hozzád ez a tehetséges fiatal ló, Floridita?

Tavaly tavasszal egy Dallos Gyula által tartott edzőtáborban lovagoltam egy helyi tenyésztő négy éves ménjét, aki elhívta jó barátját, Herbert Staneket, Ausztria legeredményesebb díjló tenyésztőjét, hogy nézze meg, miként dolgozom a fiatal lóval. Mivel tetszett neki, amit látott, így április végén elhozta Nagycenkre Floriditát belovaglásra.

Mennyire volt nehéz magadat kvalifikálni erre a kiemelkedő versenyre?

Ausztriában tartományonként rendeznek kvalifikációs versenyeket. Mi a burgenlandi kvalifikációs versenyen vettünk részt Rudersdorfban augusztus első hétvégéjén, ahol a tizennyolc hároméves lóból az első helyen jutottunk a döntőbe.

Milyen eredmények és pontszámok születtek a három nap alatt?

Gyönyörű környezetben erős mezőny gyűlt össze a hétvégén, nagyon jó képességű és jól képzett lovakkal. Nagyon büszke vagyok Floriditára, hiszen jármódjaira 8 pontot, lovagolhatóságára pedig 9 pontot kapott. A döntőben a tesztlovasok pedig 9,4 ponttal jutalmazták a fiatal kancát.

Meg vagy elégedve ezzel az eredménnyel?

Egy versenyre mindig nyerni megy az ember, azonban a mezőny lovait látva nagyon elégedett vagyok. Az elődöntő eredményei alapján az első három helyezett közé vártuk a lovat, amit az ezüstéremmel be is teljesített. 

Kik segítettek Floridita eddigi képzésében?

Eleinte egyedül képeztem a lovat, azonban augusztus elején hazaköltözött párom, Decsi Enikő, aki rengeteget segített a mindennapi munkában, valamint két hete tartott Nagycenken edzőtábort Dallos Gyula, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek.

Mik a terveid a jövőben Floriditával?

A nagy érdeklődés ellenére úgy néz ki, hogy tulajdonosa nem adja el a lovat, így marad nálam további képzésre. Floridita jövőre kezd versenyezni a négy éves fiatal díjló kategóriában, ahol a minél eredményesebb versenyzés a cél, és egy távolabbi cél lehet a Fiatal Lovak Világbajnoksága is.

2015.09.24. Patócs Ádám
Frissítve: 2023.09.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások