Csúszik a lovi eladása

Csúszik a lovi eladása

 

Az eredeti tervek szerint februárban írták volna ki a pályázatot a lóversenyfogadás koncesszióba adására, valamint a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. értékesítésére, ám a tender nemcsak akkor, hanem a később bejelentett áprilisi időpontban is elmaradt, sőt még májusban sem várható.

A késést most az okozza, hogy az Európai Bizottság kifogásolja a hazai szerencsejáték-törvény sportfogadásra és annak reklámozásra vonatkozó rendelkezéseit, azt, hogy a külföldi székhelyű társaságokkal szembeni korlátozások ütközhetnek a szolgáltatások szabad mozgását garantáló uniós szabályokkal. A felvetésre Magyarországon május végéig kell válaszolni, ez ügyben kormányzati döntés várható.

Megszületett viszont a megállapodás a UPC-vel, pontosabban a UPC+ csatornával a lóversenyek közvetítéséről – közölte Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója. A privatizációs eljárás előkészítése mellett ugyanis lehetővé tennék a futamok országos sugárzását, éppen azért, hogy magasabb árat érhessenek el a magánosítási eljáráson.

 

2007.05.16.
Forrás: Napi online


Az unió lassítja a lovi eladását

Csúszik a lóversenyfogadás privatizációja, mert az Európai Bizottság kifogásolja a magyar törvényi korlátozásokat. A lóversenyek közvetítése a UPC hálózatába kerülhet.

Az eredeti tervekben még úgy szerepelt, hogy februárban jelentetik meg a lóversenyfogadás koncesszióba adásáról, valamint a lóverseny-társaságok, azaz a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. eladásáról szóló pályázatot. A kiírást ellenben nem tették közzé, és az ÁPV Zrt. részéről úgy nyilatkoztak, hogy áprilisban jelenik meg a privatizációs tender. Ez nem történt meg és úgy tűnik, hogy májusban kerül erre sor – írja a Népszabadság.

Az ÁPV Zrt.-nél az Európai Bizottság Magyarországgal szemben indított eljárásával magyarázzák a késést. Az unió kifogásolja a hazai szerencsejáték-törvény sportfogadásra és ezek reklámozására vonatkozó rendelkezéseit, pontosabban azt, hogy a külföldi székhelyű társaságokkal szembeni korlátozások beleütközhetnek a szolgáltatások szabad mozgását garantáló uniós szabályokba.

A bizottság március végén a szabályozás megváltoztatására szólította fel Magyarországot. Hazánknak két hónapja van válaszolni a bizottság “felvetéseire”, a határidő május végén jár le. Oravecz Péter, az ÁPV Zrt. szóvivője szerint a magyar álláspont kialakítása kapcsán kormányzati döntés várható. Ez érintheti a tender feltételrendszerét, így a koncessziós és a privatizációs pályázat kiírásával meg kell várni a kormány döntését. Az idő pedig igencsak szorítani fog, ha a kormány tartani akarja magát az eredeti tervekhez, miszerint még az idén lezárják a privatizációt.

A két társaság eladásáról és a lóversenyfogadás koncesszióba adásáról egyébként tavaly év végén döntött a kormány, amely szerint ezeket egyszerre kell lebonyolítani. Így a befektető-jelölteknek mindkét pályázaton indulniuk kell. A cégek eladását az ÁPV Zrt., míg a koncesszióba adást a Pénzügyminisztérium vezényli le. (Utóbbi esetben bukmékeri fogadás szervezésére is jogot nyer a győztes.) A privatizációval kapcsolatban további kérdéseink elől kitértek az ÁPV Zrt.-nél, így az érdeklődő cégekről sem kaptunk felvilágosítást.

A privatizációs eljárás előkészítése mellett lehetővé tennék az országos tévéközvetítéseket, éppen a magánosítási eljáráson való magasabb ár elérése érdekében. Lényegében csak pénz kérdése, hogy az eddigieknél jobb, magasabb színvonalú közvetítéseket mikor lehet elindítani, hiszen a UPC+ csatornával már aláírták a megállapodást.

 

2007.05.16.
Forrás: Origo
Frissítve: 2023.06.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások