Csongrád Megyei Díjugrató Döntő a szegedi Tisza-parton

Csongrád Megyei Díjugrató Döntő a szegedi Tisza-parton

 

2008. augusztus első hétvégéjén rendezték meg a Csongrád Megyei Döntőt és Szeged Város Nagydíját az Újszegedi Partfürdőben. A két versenynapon a támogatók és Szeged Város Önkormányzatának felajánlásával igen magas pénzdíjazásban részesültek a versenyzők. A Megyei Bajnokság Döntőjére a versenyzőknek a megyei fordulókon kellett minősülniük két pályával. A döntőt Kezdő Lovas, Kezdő Ló, Ifjúsági, Amatőr és Felnőtt kategóriákban hirdették meg.

A szombati napon a megnyitót követően a kezdő lovasok álltak starthoz, a versenyszámot a Hajdú DóraZsörtölődő páros nyerte, őket követte a Mészáros DóraAspen páros. A harmadik helyen holtversenyben végzett Hajdú Dóra két lovával, Cannavaroval és Prarie Roxanaval. A negyedik lett Mészáros Dóra Equest Krisztinával, az ötödik helyezett Fekete Krisztián, Furioso-8 Trianon párosát megelőzve. A hatodik helyen Blázsik Péter végzett Agropoint Strogobbal. A megyei bajnokságért folyó küzdelemben tehát Hajdú Dóra (Aranyági LK) vezetett, nem sokkal megelőzve a második helyen álló Mészáros Dórát (Equest – Sport LC).

A Kezdő Lovak versenyszámában a Herczeg Csaba (Aranyági LK) által lovagolt Kalóz végzett az élen, második helyen Vörösné Nagy Orsolya (Baktói LK) végzett Velcome Alízzal, harmadik helyen Agropoint Anaconda F és Herczeg Csaba, a negyedik helyen a Lukács Lóránd által lovagolt Quinta, az ötödik helyen Herczeg Csaba harmadik lovával, Agropoint Al Capone F-el, a hatodik helyen pedig Kovács Kaarlo végzett Kobozzal. A bajnokságban tehát az első helyen Kalóz állt, megelőzve Velcome Alízt és Agropoint Anacondát.

A délelőtt folyamán íjászverseny vette kezdetét, majd a pályaépítést követően az ifjúsági lovasoké lett a főszerep a 110 centiméter magas pályán. Az első helyen Szőke Zsuzsanna (Equest- Sport LC) végzett Equest Linda nyergében, a második helyen Kocsis Flóra (M és Társa SE) és Rémusz, a harmadik helyen Szőke Zsuzsanna végzett második lovával Dollar Princessinnel. Őket követte Bárdos Adrienn Babával, Tóth-Ferenc Dávid Koktéllal és Kocsis Flóra második lovával, Renoval. A bajnokságban Szőke Zsuzsanna vezetett Kocsis Flóra és Tóth-Ferenc Dávid (Makói GE) előtt.

A nyitott versenyszámot hiba-idő elbírálással írtak ki, így ebben a versenyszámban izgalmas lovaglásokat láthattunk, csupán öten teljesítették hibátlanul a pályát. A leggyorsabbnak a Szekeres ÁgotaFrézia (Equest-Sport LC) páros bizonyult, második helyen Vörösné Nagy Orsolya (Baktói LK) végzett Le Roi nyergében, a harmadik helyen Forrai István (Makói GE) végzett Soleroval, a negyedik helyen Hajdú Petra (Aranyági LK) Kalamajkával, az ötödik helyen Ötvös Nóra (Felgyő és Térsége LE) Mákos Nadli F nevű lovával, a hatodik helyen Hajdú Petra Aranyági Igorral. A bajnokságért folyó küzdelemben Vörösné Nagy Orsolya, Hajdú Petra, Ötvös Nóra és Forrai István álltak hibapont nélkül az első nap után.

A versenyszámot díjlovas bemutató és egy póni staféta versenyszám követte, majd a felnőtt lovasok is versengtek az egy méteres magasságon, a győztes páros Ötvös Nóra és Nagy Tamás lett. A fedezőmének is bemutatkoztak a szünetben, ahol részletes ismertető mellett csodálhatta meg a közönség a gyönyörű méneket.

A B3 nyitott versenyszámban Zajzon András (ALK) végzett az első helyen Apolló nyergében, megelőzve az összevetésben a Faluhelyi Ádám (Mezőhegyesi Ménesbirtok) Rózsavölgy párost. A harmadik helyen Brázik Kitti (Tiszasziget SE) végzett Viljával, Tóth-Ferenc Dávid és Koktél előtt. Az ötödik lett Faluhelyi Ádám második lovával, Nokiával. A hatodik helyen Bárdos Adrienn végzett Sacival. A felnőtt bajnokságban Brázik Kitti állt hibapont nélkül, őt követte Szekeres Ágota (Equest-Sport LC) és Herczeg Csaba (Aranyági LK) egy-egy verőhibával.

A B3 nyitott versenyszám közben került sor az íjászverseny zárásaképp a Tisza átlövésére, majd a pályaépítést követően az A1 hiba- idő elbírálásra kiírt versenyszámot rendezték meg, ahol Krucsó Szabolcs (Toll 96 Kft Lovas SK) lovagolt a leggyorsabban Partitúra nyergében. A második helyen végzett Czékus Zoltán (Morris LK) Karinával, megelőzve a Szász Attila (Equirria LK) Fáraó párost. A negyedik helyen Lukács Lóránd végzett Resedával, az ötödik helyen Brázik Kitti lovagolta Vilját, a hatodik helyen Szekeres Ágota és Roberta értek hibátlanul a célba.

Vasárnap a kilenc órakkor kezdődő Kezdő Lovas versenyszám sok izgalmat hozott, ugyanis a második helyen álló Mészáros Dóra hibátlanul lovagolt Aspen nyergében. Hajdú Dóra és Zsörtölődő az utolsó akadályig hibátlanul tudott teljesíteni, de ott verőhibát vétett a páros. Így a Csongrád Megye Kezdő Lovas Bajnoka Mészáros Dóra (Equest- Sport LC) és Aspen lett. Az ezüstérmes Hajdú Dóra (Aranyági LK) és Zsörtölődő, a bronzérmes helyen Fekete Krisztián (Algyői Lovas SE) végzett Trianonnal. A versenyszám győztese Gulyás Cintia Fáraó nyergében, a második helyezett Mészáros Dóra Aspennel, a harmadik helyen Hajdú Dóra második lovával, Prarie Roxanával végzett, hibátlan lovaglással.

A Kezdő Lovak bajnokságát Kalóz nyerte Herczeg Csabával (Aranyági LK), a második helyezett ló Agropoint Anaconda F, a harmadik helyezett ló Agropoint Al Capone F lett Herczeg Csabával a nyergében. A versenyszámot ugyancsak Kalóz nyerte, Bob Herceg Bátor és Aponyi Albert előtt. A harmadik helyen Törökné Kezes Gabriella és Lucifer végzett.

A pályaépítést követően újra az ifjúsági lovasoké lett a főszerep. A versenyszámot Szőke Zsuzsanna (Equest – Sport LC) nyerte Equest Linda nyergében, így őt köszönthettük Csongrád Megye Ifjúsági Bajnokaként. A bajnokságban a második helyet összevetéssel döntötték el Kocsis Flóra és Kárpáti Lilla között, Kocsis Flóra egy verőhibát vétett az összevetésben. Kárpáti Lilla az összevetés utolsó akadályán lovával felbukott, így kizárásra került. Tehát a megyei bajnokság ezüstérmese Kocsis Flóra lett Rémusz nyergében, aki egyébként a versenyszámban a 4. és 5. helyet szerezte meg, a bronzérmes páros Kárpáti Lilla (Aranyági LK) lett Antónió nyergében. A versenyszámban a második helyen Rácz Ágnes végzett Bosszantóval, a harmadik helyen Szőke Zsuzsanna második lovával, Dollar Princessinnel.

A B2 nyitott versenyszám összevetését követően Krucsó Szabolcs (Toll 96 Kft) végzett az első helyen Leonardo nyergében megelőzve a második helyezett párost, Hajdú Petrát (Aranyági LK) Kalamajkával. A harmadik helyezett Krucsó Szabolcs lett második lovával, Regale la Cour-rel, megelőzve Hajdú Petrát második lovával, Prarie Roxanaval. Az ötödik helyen végzett Vass Kinga Formás Rubint nyergében, a hatodik helyen Forrai István Soleroval két verőhibát vétve az összevetésben. Az Amatőr Megyei bajnok a Hajdú Petra Kalamajka páros lett dupla hibátlannal, megelőzve az egy verőhibát vétő Vörösné Nagy Orsolyát (Baktói LK) és Le Roi-t. A bronzérmes Ötvös Nóra (Felgyő és Térsége LE) lett Mákos Nadli F nyergében.

A díjlovas pas de deux után, amelyben Vörösné Nagy Orsolya – Le Roi és Őszi ArankaDalma lovagoltak, a pályaépítést követően a B3 nyitott versenyszám következett 120 centiméteren. Az összevetést követően Faluhelyi Ádám végzett az első helyen Corina nyergében. A második helyet Herczeg Csaba szerezte meg Agropoint Cannizzaro nyerében, Brázik Kitti és Vilja előtt. Szekeres Ágota és Dollar Princessin végzett a negyedik helyen megelőzve Borók Gábort és Riót. A hatodik helyen Szász Attila lovagolta Up Date-et. A Felnőtt Megyei Bajnokság győztese a két nap alapján a hibapont nélküli teljesítménnyel a Brázik Kitti (Tiszasziget SE) és Vilja páros lett. A bajnokság ezüstérmese Herczeg Csaba (Aranyági LK) és Agropoint Cannizaro, a bronzérmes személyében Szekeres Ágotát (Equest-Sport LC) köszönthettük Dollar Princessin nyergében.

A versenyszámot követően került sor a várva-várt Lovas Dalszínházra, amelyben Vörösné Nagy Orsolya a Baktói LK versenyzője és az Amatőr Bajnokság ezüstérmese énekelt gyönyörű hangján és bájos ruhájában, lovának társaságában musical részleteket. Négy fiatal lovasnő lovagolt az előadást kísérve, akik mindannyian Kucsora István tanítványai.

A nap végére a pályaépítő, Unyatinszky József feladta a feladatot a Szeged Város Nagydíjáért kiírt versenyszámban. A 125 centiméteres C4-es versenyszámot kétszeri összevetéssel bírálták el. Az alappályát a 22 lovasból csupán öt páros tudott hibátlanul teljesíteni, és így az első összevetésbe jutni, ahol már csak két lovas, Szász Attila (Equirria LK) és Janik Attila (Gödöllői Lovas SE) tudtak hibátlanul lovagolni. A második összevetésben először Szász Attila Fáraót lovagolta, aki kockázatos lovaglással egy verőhibát vétett. A Janik Attila és Colonado páros azonban hibátlanul teljesített, így ők vihették haza a vándorserleget és a magas pénzdíjat is. A harmadik helyezett Györgyi Barnabás és Graffiti lett, a negyedik Kovács Kaarlo Grün-Holz Casper nyergében. Az ötödik helyezett Szász Attila lett második lovával, Carloval, míg a hatodik helyen a leggyorsabb négy hibapontos lovaglással egy fiatal páros, Tóth-Ferenc Dávid és Koktél végzett.
Reméljük a következő évben is egy hasonlóan színvonalas és hangulatos verseny részesei lehetünk a Csongrád Megyei Lovas Szövetségnek köszönhetően.

 

Szerző: Hajdú Petra
Frissítve: 2023.07.08.
Fotók: Canva

Hozzászólások