Átadták a fogathajtó bajnoki címeket Mezőhegyesen

Hat kategóriában 63 versenyző állt rajthoz Mezőhegyesen, a fogathajtók országos bajnokságának döntőjében, ahol egyesben Rondzik Gábor, kettesben Lázár Zoltán, négyesben pedig Dobrovitz József nyerte meg az egyéni versenyt. Az országos kettesfogathajtó bajnoki címet Lázár Vilmos szerezte meg.

A hétvégén megrendezésre kerülő mezőhegyesi országos bajnoki döntővel véget ért az idei hazai szabadtéri fogathajtó versenysorozat, így kihirdették a 2014-es fogathajtó magyar bajnokot.

Kettes, négyes

Az összegyűjtött pontok alapján a kvalifikációt szerzett kettesfogathajtók között a kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos 134,51 pontjával megszerezte tizenharmadik országos bajnoki címét. Szoros pontversenyben végül ezüstérmet szerzett Margitai Sándor 135,23 ponttal az őt követő ifj. Simon József előtt, aki 135,96 pontjával bronzéremmel zárta a szezont.

A kettesfogathajtók egyéni versenyét összetettben Lázár Zoltán nyerte 120,45 ponttal, őt követte a sorban ifj. Dobrovitz József 130,94 ponttal és Lázár Vilmos 134,51 ponttal.

A négyesfogathajtók versenyét is Dobrovitz József nyerte Bárdos Attila előtt, így övé lett a 2014-es Négyesfogahajtó Magyar Bajnoki cím.

Egyes

Nyolc egyesfogathajtó hajtott a bajnoki címért, közülük Rondzik Gábor került ki győztesen, aki az összetett versenyt megnyerve az Országos Bajnoki győzelemnek is örülhetett. Egyéniben Gáspár Szilvia szerezte meg a második helyet, azonban az összetett versenyben Gáspár Zoltán 2,35 ponttal megelőzte őt, így a dobogón a végső sorrend: Rondzik Gábor, Gáspár Zoltán, Gáspár Szilvia trió lett.

Pónifogatok

Nemcsak a “nagyok” álltak rajthoz a hétvégi mezőhegyesi döntőn, hanem az egyes, kettes és négyes póni fogatok is megküzdhettek a bajnoki címért.

A póni egyesfogathajtó kategóriában Kenéz Fruzsinát megelőzve Mátyás Márton örülhetett, hiszen 171,87 pontjával megnyerte a 2014-es magyar bajnoki címet. A póni kettesfogathajtók között Kovács Zsófia, míg a póni négyesfogathajtók között Rohr Máté érdemelte ki a 2014-es év Magyar Bajnoka címet.

Csapat eredmények

Az egyéni versenyeket a csapatversenyek követték. A csapatok egy-egy megyét képviseltek. Az egyesfogat kategória országos bajnok csapata Bács-Kiskun megye lett Gáspár Szilviával és Gáspár Zoltánnal. Ezüstérmet szerzett Pest megye (Rondzik Gábor, Meskóné Orosz Mária és ifj. Bozsik József hármas) míg a dobogó harmadik fokára a Békés megyét képviselő Demkó Zsolt és Sánta Margit Borbála állhatott.

A kettesfogathajtók rajthoz álló csapatai közül Pest megye 2. számú csapata győzött, így Osztertág Márk, Osztertág Kristóf és ifj. Simon József nyerte meg a kategória magyar bajnoki címét. Pest megye 1. számú csapatának ezüstérem járt, így Lázár Vilmos, ifj. Juhász László, ifj. Galbács Ferenc örülhetett a második helynek. A Csongrád megyét képviselő Hódi Károly, Selyben Zsolt és Sági József trió bronzéremmel zárta a csapatversenyeket.

Minden hajtónak gratulálunk!

 

2014.10.13.
Forrás: MTI, Fogatsport.hu, Fogathirek.hu
Frissítve: 2023.04.27.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások