HalLÓween

Egy igazi lóimádónak a Halloween sem telhet kedvencei nélkül. Most megtudhatod honnan ered ez az ünnep, és azt is, hogyan ünneplik ezt a napot a lovasok. 

A halloween eredete

„All Hallows Eve”, közismert nevén Halloween október utolsó éjszakája, melyhez fűződő szokások gyökerei egészen az ír-kelta druidákig nyúlnak vissza. Akkoriban október 31. még az aratás napja volt, melynek éjszakájáról azt vallották, hogy akkor van a Föld a legközelebb a szellemek világához, a vándorló lelkeket pedig ünnepi lakomával illett megvendégelni.

Nem firtatjuk, hogy őseinknek igaza volt-e vagy sem, de abban megegyezhetünk, hogy az embernek ekkorra már elege van az őszből, az egyre hosszabbodó sötétségből, és szüksége van valamire, ami egy kis melegséget, fényt, no meg egy csipetnyi izgalmat csempész a monoton hétköznapok szürkeségébe. Vidám töklámpások, vicces, olykor ijesztő jelmezek – mára ezek jellemzik a Halloween ünnepét.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, és Trick or treat! („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A baráti társaságokban általában jelmezbált rendeznek ezen a számukra különösen fontos ünnepen. Sok helyen a lovak sem maradhatnak ki a mulatságból, őket is jelmezekbe bújtatják ilyenkor.

Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen ugyan elvétve jelmezekbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét visszatért, és Magyarországon is egyre népszerűbb. 

Nincs Halloween tök nélkül

A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. A kivájt sütőtökből készült lámpás angol elnevezése „Jack O’Lantern”, azaz Lámpás Jack. Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta.

Történetét sokféleképpen mesélik, az egyik népszerű változat, hogy a kovácsért eljött az ördög, hogy átkísérje a másvilágra, de az rávette a pokoli lényt, hogy másszon fel egy almafára, majd keresztet rajzolt annak törzsére, hogy az ördög ne tudjon lejönni. A fán ragadt ördög megígérte, hogy ha leengedi a kovács, nem viszi a lelkét a pokolba, és nem is zaklatja többet. Jacket viszont halála után a mennyország sem fogadhatta be, így a menny és a pokol közötti sötétségben rekedt. Az ördög végül megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek, melyet ő egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.

Az ír kivándorlók ezután meghonosították Amerikában Halloween ünnepét, a répa helyét azonban az újvilágban a könnyebben faragható, és sokkal mutatósabb sütőtök vette át. A tököt sokféleképpen faragják, a mi szívünket természetesen leginkább a lovas megoldások dobogtatják meg.

Letölthető sablonok

Ha szeretnéd, hogy idén nálad is igazán lovas legyen a Halloween, nincs más teendőd, mint letölteni sablonjaink közül a Neked tetszőket, kinyomtatni, körbevágni, rárajzolni a tökre, majd kifaragni azt.

Grafika: Maksa Eszter, Lovasok.hu

Vagy: bízd a lovadra a töklámpás faragását

Halloweeni lócsemegék

Engedd be a Halloweent az istállóba is! Hogy patás barátaid se maradjanak ki az ünnepi lakmározásból, megosztunk veled két roppant egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandó és egészséges sütőtökös lócsemege receptet.

Töltött tök lovaknak

Hozzávalók:

 • egy tök
 • alma
 • répa

Elkészítés:

 • Végy egy kisebb friss tököt, vágd ki a tetejét és távolítsd el a magjait.
 • Vágj össze annyi almát és répát, amennyivel meg tudod tölteni a tököt. Ha igazán ünnepivé akarod tenni az összeállítást, szórd meg egy leheletnyi barna cukorral.
 • Helyezd vissza a tökre a kalapkáját és már tálalhatod is lovadnak a meglepetést.

Tök-bonbon

Hozzávalók:

 • egy kisebb tök
 • egy evőkanál fahéj
 • kb. fél kg zab
 • negyed csésze melasz
 • fél csésze barna cukor

Elkészítés:

 • Hámozd meg és magozd ki a tököt, majd szeld kockákra.
 • Helyezd egy nagy serpenyőbe, annyi vízzel, hogy pont ellepje a tököt, és szórd meg fahéjjal. Közepes lángon főzd 45 percig, majd várd meg, míg kihűl.
 • Egy nagy edényben keverd össze a zabot, a barna cukrot, a melaszt és a tököt. Gyúrj belőle golyókat, majd helyezd őket egy kivajazott tepsibe. Ha a keverék nem elég tömör, adj hozzá még melaszt.
 • Végül 200 fokon, előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elkészül a finomság, amit lehűtve tálalhatsz kedvencednek.

 

2013.10.31. Balogh Bori, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.04.14.
Fotók: Canva

Hozzászólások