Vakvezető miniló bevetésen

Amikor Mona Ramouni elutazik valahova, minden szem rá és társára szegeződik. Mona ugyanis vak, de vakvezető kutya helyett neki vakvezető pónija van.

Cali, a 74 cm magas, 7 éves pej kanca vakvezetésre van kiképezve. Gazdájával Detroitból érkezett a New York Állambeli Albany Nemzetközi Repülőtérre, hogy találkozzon kiképzőjével, Dolores Arste-val. Minden szem rájuk szegeződik, az emberek lépten-nyomon fényképezik őket, sőt, még egy televíziós stáb is csatlakozik hozzájuk, Calinak azonban szeme sem rebben, csak végzi a munkáját.

Az emberek imádják Cali-t. Olyan, mintha egy rocksztárral utaznék. Mindenki őt figyeli, mágnesként vonzza az embereket” mondja Mona.

A gazdája elmondása szerint Cali jól viselte a repülőutat. A kutyákkal ellentétben ő nem ül, vagy fekszik le a repülőgépen, hanem végig Mona mellett áll. Cali az első vakvezető, akit Arste kiképzett. Bár van egy farmja, és hat normál méretű lova, idomított is lovakat, de korábban nem szembesült ilyen kihívással. Cali betanítása mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

A kiképző szerint a minilovak kifejezetten alkalmasak erre a feladatra, mivel nagyon jól érzékelik a környezetüket és tovább élnek, mint a kutyák, akik átlagosan csak nyolc évig lehetnek szolgálatban. A pónik ezzel szemben akár 20 évet is gazdájuk mellett tölthetnek. Mona emellett iszlám vallású, az ő hitükben a kutyákat nem tekintik tiszta állatnak, éppen ezért a 32 éves nő tartott attól, hogy egy vakvezető kutya esetleg zavarná barátait. De Cali minden tekintetben ideális választás. Arste azt mondja, Cali kiképzése során klikkert és jutalomfalatot használt pozitív megerősítésként.

A kiképzés kilenc hónapja alatt többször Michigenbe utazott:  ”Így megfigyelhettem Mona egy-egy napját, és láthattam, hogy mire, milyen jellegű segítségre van szüksége.” A kiképzés végén pedig Mona ellátogatott a kiképző farmjára, hogy összeszokhassanak Calival.

A póni gyökeres változást hozott Mona életében: „Megváltoztatta az egész világomat. Neki köszönhetően most szinte bármit megcsinálhatok, amit csak szeretnék.” Mona korábban szüleivel lakott együtt, jelenleg azonban egy farmon él, és rehabilitációs pszichológiát tanul a Michigani Egyetemen.

A későbbiekben célja, hogy létrehozzon egy alapítványt, mely vezető állatokhoz segíti hozzá sorstársait. Egy minilovat már kiképzett, és jelenleg is kettővel foglalkozik. Rendkívül szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen társra lelt, mint Cali, valamint hogy a véletlen ilyen nagyszerű trénerrel hozta össze, mint Arste.

Frissítve: 2014.10.15
Frissítve: 2023.03.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások