Lovarda Tücsökkel, Vikivel, Huncutkával

Lovarda Tücsökkel, Vikivel, Huncutkával

 

Kőszeg (nm) – Üszőistálló volt hajdanán, amit az evangélikus egyház megvásárolt. Ma Kőszeg egyetlen fedett lovardája működik benne. A lótenyésztő szakosok használják nap mint nap.

A lovak és a lósport szerelmesei örülnek mostanában Kőszegen: szinte teljesen elkészült az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola fedett lovardája, már csak csiszolgatni való van az épületen. Külön öröm ez az iskola lótenyésztő szakos diákjainak – jelenleg tizenhatan vannak -, mert ezen a télen már nem kellett kint, terepen edzést tartaniuk.

– A Csepregi Állami Tangazdaság hajdani üszőistállóját vásárolta meg az evangélikus egyház, azt építettük át fedett lovardává. A gazdálkodók szakképzési hozzájárulásából, annak a fejlesztési támogatásából kaptunk hozzá pénzt – hallottuk Király Csaba igazgatótól. Délelőttönként Huncutkán, Vikin, Tücsökön, Hajnin s társaikon, összesen tizenegy kisbéri félvér és magyar sportlovon tanulják a lovaglást a lótenyésztő osztály diákjai. Délután az iskola szakkörösei és kőszegiek is lovagolhatnak, ismerkedhetnek a lósporttal. Itt (is) minden edzés a lovak ápolásával fejeződik be.

A 14×60 méteres lovarda épületét a 80-as években üszőistállónak építették. Ma új kapuja van, padozatát feltörték, kicserélték, kaviccsal, homokkal, forgáccsal szórták be, hogy kíméljék a lovak patáit. Oldalára világítóablakokat helyeztek el, s kicserélték a világítást is.

– A lovarda kialakításának költsége hárommillió forint körül lesz, a munkák végleg tavasszal fejeződnek be. Esztétikailag nincs még minden rendben, szebbé szeretnénk tenni a létesítményt – hallottuk a tangazdaság vezetőjétől, Schulcz Ferenctől. Ugyancsak ő mondta el: tavasszal már közel húsz ló áll majd a szomszédos istállóban, kiscsikók születését várják.

 

2007.01.25. Némethy Mária
Forrás: Vas Népe
Frissítve: 2023.04.24.
Fotó: Szakál Bianka

Hozzászólások