Tűzugrás és lépcsőmászatás: lovas polgárőr szemle

Közel 120 lovas polgárőr gyűlt össze október elején a Kincsem Parkban. A járőrvizsgákon túl galopp verseny, Dallos Zsófia díjlovas kűrje, valamint Nédó Olga hegedűművésznő és Pénzes Gábor huszártiszt közös zenés produkciója színesítette a rendezvényt.

172 egyesület, 900 polgárőr, 60.000 szolgálati óra

Az V. Országos Polgárőr Lovas Szemle a lovas rendőrök, lovas polgárőrök és hagyományőrző huszárok közös bevonulásával vette kezdetét.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András köszöntőjében így fogalmazott: “csak felsőfokon beszélhetek a lovas polgárőrökről, tagozatuk a leghatékonyabb, legegységesebb és egyben a legjobb a polgárőrök között. Mára 172 polgárőr egyesületben csaknem 900 polgárőr lovas 60.000 szolgálati órát tölt az erdei-, mezei- és szántóföldi lopások megelőzésével, segíti a déli határvidéken a migrációs tevékenység kezelését, határaink védelmét.”

Balogh János vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka hangsúlyozta, hogy a rendőrséggel való partneri viszony nem egyoldalú. A polgárőrök kiegészítik a rendőrség tevékenységét, például a határon járőröző lovas rendőrökét is. A szavak mellett ötmillió forint értékben 300 kobak megvásárlásával is megköszönte munkájukat a vezérőrnagy, amit jelképesen Slánicz Dominika, a Lázi Polgárőr Egyesület ifjú polgárőre vett át.

Elimerések

Dr. Túrós Andrástól elismerést vehettek át:

  • Domoszlainé Sparing Kinga alezredes
  • Garamvölgyi Mónika alezredes, a Készenléti Rendőrség főállatorvosa
  • Domoszlai Dániel nyugalmazott alezredes, a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának egykori vezetője az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozata számára nyújtott szakmai segítségért

Látványos bemutatók és polgárőr galopp

A bemutatók sorát Nédó Olga Prima díjas hegedűművész és Pénzes Gábor huszártiszt kezdte, majd a Készenléti Rendőrség lovasai három szituációban mutatták be, mire is képesek a nyeregben ülő zsaruk, végül járőrkutyás bemutató következett.

A Hadak Útja Lovassport Egyesület ifjú lovas polgárőrei és gyermek lovasai zenés bemutatót tartottak.

A Kincsem Parkban nyitotta meg a Polgárőrség 25 éves vándorkiállításának fővárosi etapját Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke és Markos György, az Országos Polgárőr Szövetség külkapcsolati elnökhelyettese.

A röpke ebédszünet után polgárőr-huszár galopp futam következett 400 méteren, melyben 12 lovas (polgárőr, rendőr, huszár) állt rajthoz. A futamot Kozma József nyerte Déva Dénes nyergében, megelőzve az Ádám Karina és Bárdos, valamint a Percaldi Anna Luna és Lola párost.

Az izgalmas galopp futam után Dallos Zsófia, sokszoros magyar bajnok díjlovas és Central Casino Cantor Nagydíj zenés kűr bemutatója aratott osztatlan sikert.

A lovasszemle különleges alkalom

“A lovasszemle az egyetlen alkalom, amikor a szintfelmérők versenyjelleget is kapnak” – mondta Rácz Adrienn, az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke.

A járőrvezető II. szintfelmérőn nemcsak polgárőrök, hanem Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lovas rendőrei és huszárok is indultak. A nehezebb akadályokból álló pálya teljesítése az induló polgárőröknek remekül sikerült. Ez a fejlődés és felkészültség nemcsak itt, hanem a reggeli díszszemlén is látható volt. A lovasok szépen összeálltak, a korábbi gyakorlatoknak köszönhetően ügyesen mozgott együtt a több mint száz ló és lovas.

Az eredményhirdetés előtt a vecsési csikósok bemutatója kápráztatta el a közönséget.

A Kincsem Parkban emellett a Budapesti Polgárőr Szövetség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata toborzó sátrát kereshették fel az érdeklődők, kiállított az Országos Polgárőr Szövetség Vízi Tagozata, sokan kipróbálhatták magukat a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság kerékpáros közlekedésbiztonsági pályáján, és lovas rendezvény lévén polgárőrök és rendőrök sétáltattak gyermekeket lóháton.

A szintfelmérő versenyek eredményei:

Járőr I. szintfelmérő verseny:
  1. Márku Vivien és Lucky, valamint Pacsmag Odett Panna és Inka kettőse (Ebesi Polgárőr Eegyesület)
  2. Polákovics Katalin és Kedves, Pataki Ferenc és Koppány duó (Debreceni Polgárőr Egyesület)
  3. Szerdahelyi Fruzsina és Dollár, Kócsóné Hegedűs Nelli és Robi (Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület Kecskemét) párosa
Járőr II. szintfelmérő:
  1. Palánkai József és Szigony, Békési Gábor és Sátán duó (Isaszegi Szent Márton Hagyomány Őrző Lovas Egyesület)
  2. Percaldi Anna Luna és Lola, Budai László és Formás kettőse (Debreceni Polgárőr Eegyesület),
  3. Princz Tibor Dámával és Besenyő Álmos Bojtárral (Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület és Töki Huszár Egyesület vegyes párosa)

A Hajdú-Bihar megyei rendőrlovasok „A legstílusosabban lovagló polgárőr” különdíját Molnár Adrienn nyerte Dámával (Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület), míg a legeredményesebb csapatnak az Isaszegi-Mogyoródi huszár csapat bizonyult.

2016.10.14. Forrás: police.hu, opsz.hu
Frissítve: 2022.07.28.

Hozzászólások