Ötvenéves a szilvásváradi ménesgazdaság

Ötvenéves a szilvásváradi ménesgazdaság

Idén 50 éves a lipicai lótenyésztés központja, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság; ez alkalomból idén több rendezvénynek is helyt ad a település.

Dallos Andor igazgatója elmondta: fél évszázaddal ezelőtt kerültek Szilvásváradra lipicai lovak és ekkor alakult meg tartásukra és tenyésztésükre a gazdaság is, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium keretében költségvetési szervként működik.

Fenntartásának 60 százalékát a központi költségvetésből kapja, 40 százalékát pedig saját bevételeiből fedezi: lovakat értékesítenek, méneket adnak bérbe fedeztetésre. A gazdaság feladata a lipicai lófajta génállományának megőrzése és a fajta továbbtenyésztése; a ménes 240 egyedből áll.

A lipicai fajta történetéről az igazgató elmondta: a Habsburg-ház 1580-ban udvari ménesként alakította a mai Szlovénia területén lévő Lipicán. Az 1800-as évek elején a napóleoni seregek elől a magyarországi Mezőhegyesre menekítették a lovakat. A hely viszont nem kedvezett a lipicai fajta tartásának, így 1875-ben Fogarasra vitték az állatokat, ahonnan az I. világháború miatt Bábolnára kerültek, ahol szintén nem kedvezett a környezet tartásukra. Így született meg a döntés az 1950-es évek elején, hogy Szilvásvárad legyen a lipicai lovak otthona.

A lipicai fajta igen alkalmas sportcélokra: fogathajtásra és díjlovaglásra, ezért a gazdaság egy négyes és két kettes fogatot tart fenn; emellett több hazai és nemzetközi versenyfogatot húznak szilvásváradi tenyésztésű lipicaiak.

Az évforduló alkalmából a településen rendezik meg augusztus 1-3. között a nemzetközi lovas szövetség által elsőként szervezett nemzetközi Challenge Kupát.
Augusztus 1-én pedig nemzetközi lipicai kongresszust tartanak, több mint 20 ország részvételével.

Sós Tamás, a Heves megyei önkormányzat elnöke közölte: Szilvásvárad kistérségében azon dolgoznak, hogy minél több nemzetközi lovas rendezvény jogát elnyerjék, mert ezek a rendezvények hatással vannak a térség idegenforgalmára is.

Adatai szerint a kétezer lelkes Szilvásváradon jelenleg 2.600 vendégnek tudnak szállást biztosítani, és további fejlesztések is folyamatban vannak a településen. A közeljövőben libegőt terveznek a Szalajka-völgyben és meghosszabbítják az erdei kisvasút útvonalát is.

(MTI nyomán)
Forrás: Gondola.hu
2003-05-07
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.07.

Hozzászólások