Lázár Vilmos: a ló a magyar nemzeti érték jelképe

Lázár Vilmos: A ló a magyar nemzeti érték jelképe

A zánkai Nemzetközi Fogathajtó Bajnokságon a Nyeregszemle szervezői találkoztak Lázár Vilmossal, a Nyeregszemle szakmai fővédnökével, aki a Nemzeti Lovasprogram és Nyeregszemle kapcsolatáról is nyilatkozott.

A világbajnok bíztató és dicsérő szavakkal illette a három hét múlva kezdődő Nyeregszemlét, amely elmondása szerint, sok más lovas rendezvényhez hasonlóan a magyarországi lovas élet presztízsét is hivatott helyreállítani.

Magyarország lovas nemzet volt, talán az ma is, és  minden adottsága megvan ahhoz, hogy a jövőben is az maradjon. Nem csak a környezeti adottságok,hanem a magyar nép lovakhoz való szakértelme és szerete is lehetővé teszi számunkra a lótenyésztést. Lovas kultúránk azonban az elmúlt 50-60 évben elvesztette legfőbb bázisát. A hiány helyreállításának érdekében a Nemzeti Lovasprogrammal éppen ezt a tömegbázist
szeretnénk újraéleszteni, elsősorban a fiatalok megszólításával – tudtuk meg a program fő célkitűzését a hétszeres világbajnok fogathajtótól. Előreláthatóan szeptembertől a közoktatási törvényben szerepel majd, hogy a kellő feltételekkel rendelkező általános- és középiskolákban megindul a lovas oktatás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ehhez külön tornatermet kell építeni, hanem a vidéki iskolákban a lovarda lehet a tornaterem. Modern megfogalmazásban a nagymúltú magyar lovas élet értékének újjáélesztésében lehet segítségünkre a program – folytatta Lázár Vilmos.

– Hiszen ez a lovas érték az, amely a múltba nyúlik, és a jövőbe mutat. A Nyereszemle pedig az a rendezvény, amely hivatott a magyar lovas ágazat értékeit helyreállítani. Bízom abban is, hogy a Nemzeti Lovasprogram és a Nyeregszemle együttes erővel a határon inneni és túli magyar lovasok életére is kedvező hatással lesz. Az Erdélyből induló, és 750 kilométert lovagló zarándok csapatra pedig nagyon büszkék vagyunk, hiszen mai szemüvegen keresztül is igen komoly teljesítmény végiglovagolni egy ilyen túrát. Minden jót kívánok nekik, vigyázzanak magukra és lovaikra, hogy együtt egészségben érkezzenek meg Ópusztaszerre. Legyen ez a rendezvény is szimbóluma a magyarság Kárpát-medencét érintő és határokon átívelő összetartozásának.

Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.07.

Hozzászólások