Indulhat a Kincsem – Nemzeti Lovas Program

Indulhat a Kincsem – Nemzeti Lovas Program

A Miniszterelnökség közleménye

 

Magyarország kormánya 2013. március 27-én elfogadta a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1061/2012. (III. 12.) Korm. határozat módosításáról szóló előterjesztést, melyet Horváth László, a nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízott készített.

A kormány határozott arról, hogy biztosítja a szükséges forrást a 2013 szeptemberében induló nemzeti lovaskultúra oktatáshoz, amely közel 200 iskolát érint. Ennek eredményeként az általános iskolákban a mindennapos testnevelés keretében elkezdődhet a nemzeti lovaskultúra oktatása, választható tantárgyként, 3-4-5 osztályban, felmenő rendszerben.

Emellett a kormány döntése értelmében az elkövetkező hónapokban folytatódik és elkészül a magyarországi lovastúra útvonalhálózat gerincét képező Eurohorse lovastúra útvonal.

A kormány meghatározta a támogatandó létesítményfejlesztéseket is – ide tartozik az Óbudai Lovas Park és Oktatási Központ, a Lovas Polgárőr Akadémia, és a Nemzeti Lovarda –, valamint elrendelte a 2013. évi lovas rendezvények forrásszükségletének felmérését.

Az előterjesztésben foglaltak alapján a kormány döntött arról, hogy a lovaságazat helyzetének további javítása érdekében az állami ménesgazdálkodási feladatok egységes szakmai irányítás mellett, és – a nemzeti parkok területén működő ménesek kivételével – integrált költségvetési szerv keretében kerüljenek ellátásra.

Ennek érdekében a Szilvásvárad Állami Ménesgazdaság bázisán új költségvetési szerv létrehozása valósuljon meg, amelynek elnevezése: Kozma Ferenc Nemzeti Ménes Igazgatóság. Az Igazgatóság alapítója a Vidékfejlesztési Minisztérium, amely az Agrárgazdaságért Felelős Államtitkársághoz tartozó feladatkörében érintett szervezeti egysége útján biztosítja a lovaságazat szakmai irányítását és felügyeletét.

A lovaságazat egységes kezelését és fejlesztését szükségesnek tartjuk, mert jelentősen hozzájárulhat új munkahelyek teremtéséhez, a vidékfejlesztéshez, az ország turisztikai vonzerejének növeléséhez, az országkép javításához. Magyarország társadalmi és gazdasági felzárkózását az Európai Unió fejlett államaihoz elősegíti a lovaságazat fejlesztése, mivel számos más területhez szorosan kapcsolódik, érintve a gazdaságot, turizmust, vidékfejlesztést, oktatást, sportot, kultúrát, egészségügyet.

Ezen összefüggésekből az is látszik, hogy a lovaságazat fejlesztése csak összefüggéseit felmérve, rendszerben képzelhető el hatékonyan, ennek megfelelően a lovaságazat sikeres fejlődése eredményeket indukál ezekben az ágazatokban is.

 

2013.04.02.
Forrás: www.kormany.hu
Frissítve: 2023.08.18.
Fotó: Canva

Hozzászólások