Élő hagyomány: A Nemzeti Lovas Díszegység

Megalakul a Nemzeti Lovas Díszegység…

Hazánkban – történelmi hagyományainkhoz híven – a huszár és katonai hagyományok őrzése, a lovas szolgálat, a lovas díszelgés tradicionális nemzeti feladat. Magyarországnak több mint ezer éves történelme során mindig volt fejedelmi, majd királyi testőrsége, díszelgő lovas egysége. Ezek közül is kiemelkedő volt a Mária Terézia által 1760-ban alapított Magyar Nemesi Testőrség, mely később Magyar Királyi Lovastestőrség néven 1945-ig működött.

A több évszázados hagyomány folytatása érdekében társadalmi, kormányzati és politikai kezdeményezésre a belügyminiszter 2001. januárjában létrehozta a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységét.

Élő hagyomány…

 A Díszegység feladata az állami és nemzeti ünnepeink hangsúlyozása azzal is, hogy a magyar huszár hagyományőrzés értékeit felhasználva, kiemelt ünnepeinken díszeleg, díszjárőr szolgálatot teljesít.

A Nemzeti Lovas Díszegység már a megalakulás évében – színpompás új huszár öltözetben és felszereléssel – díszelgett március 15-én nemzeti ünnepünk alkalmából a Kossuth téren. A Díszegység díszelgési feladatait az ORFK Köztársasági őrezred alárendeltségében hajtja végre, az egység parancsnoka a Budapesti Rendőr-főkapitányság Lovas Alosztályvezetője.

Jelmondat: Haza és becsület

A Nemzeti Lovas Díszegység tevékenységének elismeréseként Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság elnöke testületi zászlót adományozott a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének 2001. augusztus 20-án. A zászlón szereplő jelmondat a Díszegység tagjainak hitét és elhivatottságát szimbolizálja: HAZA és BECSÜLET.

Ha Te is kíváncsi vagy, milyen is lehet a Nemzeti Lovas Díszegység látványos előadása ne hagyd ki a Lovas Showt az Arénába november 30. és december 1. között! Ne feledd! Lovasok.hu Olvasóknak 10% kedvezmény jár a belépő árából, ide kattintva igényelheted kuponkódodat!

2019.11.05., Viczli Adrienn, Lovasok.hu szerkesztősége

Forrás: Magyar Lovas Kör
Képek forrása: Gál Ildikó

Hozzászólások