A Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje

A Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje


A kép illusztráció

A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása, valamint hidakat építsen az egyes települések, azok lakosai, illetve a magyar vidék és a főváros között. Nem titkolt célunk Magyarországot újra a lovas nemzetek sorába emelni.

A rendezvény gerincét a lovassport, a lovas hagyományok, és ehhez kapcsolódóan a természet-közeli életmód népszerűsítése adja. A fő attrakció a minden alkalommal megrendezésre kerülő speciális lovasverseny, a „Vágta” amelyen az egyes települések színeiben induló (jellemzően amatőr) lovasok mérik össze tudásukat és szerencséjüket.

A Vágta nem egy klasszikus értelemben vett lóvasverseny. Szabályai egyediek, itt a vidám és nemes versengés, a bajtársiasság sokkal előrébbvaló, mint a győzelem, bár a futamgyőzelmi díjak, illetve a fődíj összege sem elhanyagolható szempont. Itt nem kimondottan lovak vagy lovasok versenyeznek, hanem a TELEPÜLÉSEK.

A Vágta több mint egy lovasverseny:

  • A Vágta Korzón felállított pavilonokban a résztvevő települések bemutathatják helyi értékeiket, népművészeti hagyományaiktól egyészen a kortárs kulturális, tudományos vagy gazdasági megvalósításokig; a megmérettetéshez tartozóan keressük és díjazzuk a Vágta Korzó legszebb PORTáját;
  • A látogatók a számos szórakoztató program mellett, az Országkonyha keretein belül megízlelhetik a különböző magyar régiók kulináris különlegességeit;
  • A helyi szponzorok (vállalkozók), mint nevezők, a településhez kapcsolódva bemutatkozhatnak az egész ország közönsége előtt;
  • A résztvevő települések vezetői a Polgármesterek Reggelijén „politikamentes” közegben találkozhatnak és oszthatják meg tapasztalataikat egymással.

A Vágta tartalmas szórakozást kínál a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden generációnak kortól, foglalkozástól vagy világnézeti hovatartozástól függetlenül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a közönség gerincét a gyermekes családok alkotják, kihasználva a közös szabadtéri szórakozás lehetőségét.

Idén is lesz Kocsitolóverseny, Fogatvágta, lovasbemutató, Kishuszár vágta, illetve tervezik a Bajnoki Jótékonysági Sztárfutamot, ahol az eddigi évek győztes sztárjai mérkőznének meg egymással. Az Országkonyhának, valamint a települések bemutatkozó sátrainak helyet adót Vágta korzót az Andrássy út helyett az 56-osok terén állítják fel, míg a lovak a műjégpálya területén fognak „állomásozni”.

Az egyedi szépségű környezet, a hagyományőrző huszárok pompás felvonulásai, a gyönyörű paripák fenséges vágtája olyan különleges légkört kölcsönöz a Nemzeti Vágtának, amely a kezdetektől fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtó és közvélemény érdeklődését is felkeltette. A szervezők okkal remélik, hogy a Nemzeti Vágta hamarosan Budapest világhírű attrakciója, és a magyar országimázs egyik ékköve lesz.

 

 

Frissítve: 2024.01.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások