A Lovasíjász a kitartó munkára tanít – nézőrekord!

Két hét alatt több mint hétezren látták A Lovasíjászt, Kaszás Géza szerint a film fogadtatása mindenhol nagyon kedvező volt. Kassai Lajos azt is elmondta, hogy ennek ellenére miért nem várható a lovasíjászok táborának jelentős gyarapodása.

Kaszás Géza szerint a film eddigi fogadtatása egyértelműen kedvező volt. A január 21-i premieren felállva ünnepelték a stábot, ezt követően pedig sok kisebb településen a közönség magától kezdte el a vetítés szervezését.

A színész-rendezőt Kassai Lajos kaposmérői birtokának hangulata, az ott folytatott életmód, a kemény munka és az organikus gazdálkodás ragadta meg, köztük az, hogy miként tudnak az “emberek és állatok teljes közösségben élni egymással”. “Példaértékűnek tartom, amit ott láttam, és ezt a példát szeretném felmutatni a világnak. Azt, hogy így is lehet élni: harmóniában a természettel, elkötelezetten egy ügyért és kőkeményen harcolva.” – hangsúlyozta Kaszás Géza, aki szerint A lovasíjász nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm.

A kaposmérői birtokon készült felvételek forgatáskor a stáb igyekezett teljesen alkalmazkodni az ott történő eseményekhez. Nem dolgoztak beállított vagy előre megrendezett jelenetekkel. Mint Kaszás Géza fogalmazott, rendezőként ez a fajta kívülállás nagyon nehéz feladatnak bizonyult.

Kassai Lajos a lovasíjászat jelenlegi magyarországi helyzetéről szólva elmondta: a sportág az elmúlt 30 évben rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy sokakat magával ragad Kaszás Géza varázslatos képi világgal megalkotott filmjének sodró lendülete, amit azonban “az első, trágyával púposan megrakott talicska alaposan visszafog majd”.

“Nem hallottam még olyat, hogy a mozi székről leesett volna valaki, a lóról viszont elég gyakori. Így legyen bármekkora is az érdeklődés, miután korunk embere számára a legnagyobb elrettentő erő a szívós, kitartó munka, a lovasíjászok száma a film hatására csekély mértékben fog csak gyarapodni. Mert ha mi emberek sokat is változtunk az elmúlt pár ezer évben, a lovak egy jottányit sem” – vélekedett.

Te láttad már A Lovasíjászt? Írd meg kommentben, hogy tetszett-e a film!

2016.02.09. Forrás: MTI
Fotók: A Lovasíjász Facebook oldal
Frissítve: 2022.08.04.

Hozzászólások