Miért érdemes lovakat használni az erdőgazdaságokban?

A lovak erdészeti alkalmazása bizonyos műveleteknél kifejezetten szükséges. Munkájuk során nem okoznak az erdő talajában kárt.

Elmar Stertenbrink, német erdőgazdálkodási szakértő behatóan tanulmányozta a lovak erdészeti alkalmazásának lehetőségeit, és megállapította, hogy bizonyos műveleteknél azok munkájára továbbra is szükség van, ezért az ilyen műveletek ismertetésére és népszerűsítésére rendszeres bemutatókat tart.

A nehéz gépek tömörítik az erdő talaját

Egy ló a farönkök kiközelítését a gépeknél sokkal kíméletesebben végzi, mivel az utóbbiak általában súlyos sérüléseket okoznak az erdő talajában és aljnövényzetében – olvashatjuk a topagrar.com, hírportálon. A nehéz gépek a széles gumiabroncsok ellenére is tömörítik az erdő talaját, így az kevesebb vizet képes tárolni, ami érzékenyebbé teszi az aljnövényzetet a hőhatásra.

Egy ló napi két teherautó rakományának megfelelő fát képes megmozgatni

Egy ló, csúszópályán naponta akár 40 köbméter fát is képes kivontatni, ami két teherautó rakományának felel meg, és nagyon elismerésre méltó teljesítmény. Mivel azonban a modern erdészeti gépek teljesítménye általában ennél is nagyobb, nem minden gépet célszerű lovakkal helyettesíteni, inkább a gépek és lovak munkájának kombinálásában kell gondolkodni, amelyre Stertenbrink kidolgozta az úgynevezett „kölni eljárást”.

2022. 01. 22.
Forrás: Agroinform.hu – Tóth Endre
Kép: Canva
Frissítve: 2022. 09. 18.

Hozzászólások