Walt Disney lovai

Ki ne ismerné Walt Disney meséit? Akár gyermekként, akár szülőként, biztosan belefutunk ezekbe az időtálló klasszikusokba, amelyek egyszerre tanítanak és szórakoztatnak.

Walt Disney 1901-ben született Chicagóban, producerként és rendezőként tevékenykedett, a világ azonban rajzfilmjei kapcsán jegyezte meg nevét. Disney gyermekien ártatlan világa nem lehetne teljes a kidolgozott zenei aláfestés, illetve a kézzel rajzolt karakterek nélkül.

Érdemes külön figyelmet szentelni a rajzfilmek lovainak nagyszerű animálási megoldásaik és nem egyszer a történetben való szerepük miatt is.

Ferdinánd herceg lova

Walt Disney rajzfilmjei a klasszikus mese-sémát veszik alapul, így a legtöbb történetből nem hiányozhat a hős paripája. Ennek egyik legrégibb példája Hófehérke és a hét törpe (1937) hercegének gyönyörű szürke hátasa. Ő még nem jut nagy szerephez a történetben, neve sem derül ki, pusztán a herceg hű társaként tűnik fel a történet végén, mikor Hófehérkét viszi a hátán a kastélyba.

Ráró

Disney lovai aztán szép lassan egyre aktívabb résztvevőként jelennek meg a történetekben. A Csipkerózsikában (1959) Fülöp herceg lova, Ráró már nem csak passzív hátas. A szürke udvari paripa jól érti az emberi beszédet, noha ő maga nem beszél, ennek láthatóan nem érzi szükségét. Ki tudja fejezni rosszallását, például akkor is, mikor a herceg Aurora hercegnő bájos hangját szeretné követni az erdőben. Csakhogy Rárót nem nehéz megvesztegetni némi zab és répa felajánlásával, aminek meg is lesz a következménye…

Fülöp

A szépség és a szörnyeteg (1991) történetében Fülöp sem kevésbé önálló, mint Ráró. Fülöp izabellafakó, hidegvérű, vagy sodrott ló. Roppant hűséges Belle-hez és Maurice-hoz, értük bármit kész megtenni, s miután a lány a szörny kastélyában marad, ő is követi gazdáját. Ráróhoz hasonlóan roppant gazdag arcjátéka, önkifejező-képessége teszi őt viccessé és szerethetővé, például mikor az erdőbe érve halálra rémül az üvöltő farkasok és sötét fák között.

Achilles

Achilles megtermett, szürke harci mén A Notre Dame-i toronyőr című rajzfilmben (1996), Phoebus kapitány lova. Természetesen bármit megtesz gazdájáért. Ennek egyik legmókásabb bizonyítéka, mikor Phoebus utasítására lova az egyik ellenségre egyszerűen ráül. Mellette feltűnik még Frolló hatalmas fekete fríz csataménje, akivel jól láthatóan nem kedvelik egymást.

Pegazus

Pegazus egy szárnyas mitológiai ló Walt Disney Herkules című rajzfilmjében (1997). A görög főisten, Zeusz teremtménye, aki szerint „csodálatos paripa, de annyi esze van, mint egy madárnak”. Ez azonban Pegazus személyiségének olyan alapvető vonása, amely nélkül már el sem tudnánk őt képzelni: nyelvét öltögeti, fütyörészik, harsányan nevet, illetve a legkülönfélébb módokon játszik Herkulessel – például üdvözlésképpen összekoccantják a fejüket – és számos más módon is kifejezi hangulatát, esetleges nem tetszését. Feladata Herkules védelme és szolgálata, amelyet maximálisan teljesít. Gazdája mellett a végsőkig kitart, és azok mellett is akik az ő számára fontosak. Hasonlóan más Disney-paripákhoz, ő is képes megbarátkozni kezdetben nem kedvelt emberekkel, például Meggel is, miután a lány kiszabadítja.

Khan

Khan a Mulan című rajzfilm (1998) főhősének, Mulannak a lova. A Disney-mesék sorában ő harmadik ló, aki hercegnőt szolgál: őt megelőzi Hamupipőke paripája, és Belle hű szolgája, Fülöp. Khan is összetett személyiség: bátor, hűséges és roppant gőgös. De mindig időben érkezik Mulan segítségére, mellette mindvégig kitart. Vele már érezhetően átalakulnak Disney lovai is: míg eddig a hű bajtárs szerepében tűntek fel, most azonban Khan és későbbi mozikban szereplő “kollégái”, Maximus és Angus is sokkal nagyobb mértékben hatnak a történésekre.

Maximus

Az Aranyhaj és a nagy gubanc (2010) című mese paripája kétségkívül az egyik legkarakánabb ló a mesevilágban. Maximus egy szürke csatamén, akinek feladata egy tolvaj elfogása és ezt roppant komolyan is veszi. Erőteljes szerepe van a történetben, a legkevésbé sem puszta hátas, aki kiszolgálja gazdáját, maga is irányítja az eseményeket. Maximus ugyan ló, mégis személyisége inkább egy kutyára emlékeztet: vakmerő, eltökélt, harcias, ugyanakkor hatalmas szíve is van. Ezért lesz végül kezdeti ellenségéből barátja a főhős. Karakterének ilyen összetettsége leginkább Ráróra emlékeztet; úgy tűnik, mindketten magas intelligenciával bírnak, jól értik az emberi beszédet, és roppant gazdag érzelemkifejező eszközeik vannak, továbbá mindketten erősen hatnak lovasaik viselkedésére.

Angus

A Disney Merida, a bátor (2012) című meséjében tűnik fel Angus, a clydesdale paripa, Merida leghűségesebb barátja. Klasszikus védelmező szerepet kap, ahogy előtte is sok Disney-paripa. Hasonlóan Khan-hoz, ő is kiáll gazdája mellett, akinek tervei és céljai nagy mértékben eltérnek a megszokottól, és jó pár szorult helyzetből kimenti Meridát a történet során.

2013.03.21. Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Horse Nation
Frissítve: 2014.12.19., 2017.09.19., 2022.09.11.

Hozzászólások