Oscar díjra nevezett izlandi lovak a filmvásznon

Lovak és Emberek – az Izlandi lovak és a helyi közösségek életét bemutató film április 7-én és 10-én a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.  Ez az abszurd jelenetekből álló komikus dráma volt 2014-ben Izland hivatalos Oscar-nevezése.

Izland egy távoli, barátságtalan völgyében a lovak ugyanolyan fontos tagjai a helyi közösségnek, mint az emberek. Értelmes, megértő szemeikkel figyelik meg azoknak az embereknek az életét, akik rajtuk lovagolnak, akik hozzájuk hasonlóan állati ösztöneiktől vezérelve élnek.

A falusiak állataikkal együtt dacolnak a jeges időjárással – köszönhetően a helyi, szívmelengető alkoholfajtának – a csodás táj részeként. A nagy csontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekhez vezet ebben a komikus drámában, ahol hol az emberek, hol a lovak húzzák a rövidebbet.

Benedikt Erlingsson szokatlan bemutatkozó filmje arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában. Erlingsson különleges története csodásan van filmezve, és megvan a saját, egyedi ritmusa, akárcsak az izlandi lovak jellegzetes ügetésének. Ez a film volt Izland hivatalos Oscar-nevezése 2014-ben.

Vetítések:

  • 2014. április 07. 19:15: Uránia Nemzeti Filmszínház
  • 2014. április 10. 18:30: Puskin

A bemutatót kísérő rövidfilm Bucsi Réka Symphony no. 42. c. alkotása.

2014.04.07. Koskó Barbara, Lovasok.hu
Forrás: Titanicfilmfest.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.28.

Hozzászólások