Ukrajnai Saddle – Ukrainian Saddle – Ukrainian Riding Horse

Ukrajnai Saddle – Ukrainian Saddle – Ukrainian Riding Horse

 

A fajta eredete és története

Ezt a fajtát a háború óta tenyésztik Ukrajnában. Magyar kancákat kereszteztek (Nóniusz, Furioso-Northstar és Gidrán) Trakehnerrel, Hannoverivel és telivér csődörökkel. Különös értéket adott hozzá az egyéniségéhez az Orosz Saddle bevonása.

A tenyésztés kezdeti szakaszainál a javított taboon rendszert használták. A tenyésztésük Dnepropetrovsk régióban kezdődött és azután Aleksandriisknél, Derkulsknál, Dnepropetrovsknál és Yagolnitsk területeknél folytatódott főleg. Az Ukrajnai Saddle-t jelenleg javarészt sportlónak tenyésztik.

A fajta jellemzői

Nagy, nehéz hátaslovak. A fej arányos, a szem kifejező; az egyenes nyak hosszú; a mar kiemelkedő, a hát hosszú és lapos, a keresztcsont széles és mély. Átlagos méretek (cm) csődörök: marmagassága 165, testhossz 166, mellkas 191, az alsó lábszárcsont 21; a kancák méretei némileg kisebbek: 160, 160, 188 és 19.8 egyenként. A legelterjedtebb színek a pej, gesztenye és sárga.

Az Ukrajnai Saddle ló különösen jól szerepel a klasszikus eseményeken díjlovaglásban. A szovjet lovasok, akik lovagolnak rajtuk, sorozatosan győztek vagy jól szerepeltek a legrangosabb versenyeken, mint például az olimpiai játékokon és Európa bajnokságokban.

Fordította: Böbi
Frissítve: 2023.03.24.
Fotók: Canva

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások