Világörökség lett a piberi lipicai ménes

A Bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészete után most Piber lipicai ménese is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Még 27 képünk van a piberi ménes lipicai lovairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészete 2015 decemberében került fel a szellemi kulturális világörökségi listájára. Ezúttal a Bécsi Spanyol Lovasiskola lovainak szülőhelye, a piberi lipicai ménes is elismerést kapott.

A lipicai Ausztria élő jelképe, nemes nagykövete szerte a világban. A mostani nem egyszerűen egy elismerés, hanem azt jelenti, hogy kötelességünk megőrizni a Piberben felhalmozott tudást a későbbi generációk számára” – mondta Andrä Rupprechter, mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter.

„Nagyszerű elismerése ez a ménes szakértelmének, a módnak, ahogy ápolják az évszázados hagyományokat a lipicai tenyészésben” – mondta Elisabeth Gürtler, a Bécsi Spanyol Lovasiskola vezetője.

„A Bécsi Spanyol Lovasiskolába kerülő lovak kiválasztása évek, vagy akár évtizedek tapasztalatát kívánja a lókiképzésben, a lótenyésztésében, a lovak felnevelésében, tartásában, és a klasszikus lókiképzés módszereiben” – mondja Dr. Max Dobretsberger, a ménes vezetője.

Ezen tudás átadása ma is generációról generációra történik a ménesben: a fiatalabb dolgozókat tapasztaltabbak mellé osztják be, így a mindennapi feladatok során sajátítják el az ismereteket.

Még 27 képünk van a piberi ménes lipicai lovairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A piberi ménes írásban is őrzi a hagyományokat: a méneskönyvet még ma is kézzel írják – két példányban.

2016.03.30. Forrás: srs.at

Hozzászólások