Elhunyt Dr. Szabó Lajos, aranykoszorús lótenyésztő

Dr. Szabó Lajos nyugalmazott állatorvos, lótenyésztő, volt országgyűlési képviselő, az országgyűlés volt jegyzője, a Csongrádi Református Egyházmegye nyugalmazott gondnoka és tanácsosa, a hódmezővásárhelyi János téri gyülekezet presbitere, lótenyésztő, Őrdöngösi ménes alapítója és tulajdonosa, Hódmezővásárhely PRO URBE díjas polgára, Széchenyi ezüst emlékérem kitüntetés tulajdonosa, a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület aranykoszorús lótenyésztője, Csongrád megyei Lovas Szövetség Életmű Díjasa, Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Tenyésztői Nagydíjasa és számos szakmai díj és elismerés birtokosa, 2014. március 28-án, életének 81. évében hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegségben elhunyt.

Dr. Szabó Lajos 
1933 – 2014

Dr. Szabó Lajos 1962-ben alapított Őrdöngösi Méneséből az elmúlt több mint 50 évben kikerült kisbéri lovak magas szintű hazai és nemzetközi ugró- és fogatversenyeken szerepeltek eredményesen. Dr. Szabó Lajos tenyésztői munkáját már korábban is több rangos díjjal ismerte el a szakma:

  • Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Szövetség: Aranykoszorús  Lótenyésztő
  • Csongrád Megyei Lovasszövetség: Életműdíj
  • Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület: Tenyésztői Nagydíj
  • Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége: A Magyar Lóért Díjat

 

Legeredményesebb lova Tangó (2002. évi pej herélt), akivel az olasz Cristiano Cividini 2010-ben egyéni harmadik helyezést ért el az Egyesfogathajtó Világbajnokságon.

Dr. Szabó Lajos temetése 2014. április 4.-én, pénteken, 11 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Kincses Temetőben.

A kép a 2011es Farmer Expón készült, Debrecenben.
Dr. Szabó Lajos és két felvezetett lova: Kata, és csikója Kalandor.

2014.03.31. Forrás: Lovasszovetseg.hu 

Hozzászólások