Palomino

Izabella királyné több, mint 150 példányt tartott. Amelyik mén nem tetszett neki, azt kiheréltette. A palomino tulajdonképpen inkább színt, mint fajtát jelöl.

Az ősi aranyfakó palomino szín számos póni és lófajtában előfordul. A Palomino tulajdonképpen nem egy külön fajtát, hanem egy színt jelöl. A Spanyolok hozták be Amerikába, és ma már a Quarter Horse-ban és a Saddlebred-ben is előfordul. A nevét egy spanyol donról, Juan De Palomino-ról, vagy egy aranyfakó színű spanyol szőlőfajtáról kapta. Bár nem szigorúan különálló fajta, tenyésztése mégis népszerű az USA-ban.

Izabella királyné több mint 150 palomino lovat tartott annak idején a királyi birtokán. A legszebb aranyszínű lovakat tenyésztettette tovább. Amelyik csődört nem tartotta olyan szépnek, azt kiheréltettette. Neki ez a valóban csodálatos lófajta volt a kedvence. Róla nevezték el a palomino színt másképpen izabella-fakónak.

Az amerikai Palomino Tenyésztő Egyesület szabványa szerint a méretek 150-170 cm között kell lennie,a ló egyik szülőjének szerepelnie kell az egyesület törzskönyvében, a másik lehet Quarter horse, arab, vagy telivér.

Jellemző tulajdonságok: Jellegzetességük általában a választott szülőktől függ. A legkedveltebb keresztezés, hogy sárgát vagy palominóval, fakóval, vagy albínóval párosítsanak.

Fotó: Canva
Készítette: Palomino és Sandro Hit
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások