Narraganset pacer

Narraganset Pacer

Ez egy aránylag ismeretlen fajta, habár egyszer teljesen ismert volt. A Rhode Island-on tenyésztették ki a 17. században, ismert volt az eredete is. Úgy vélik, hogy a Narragansett Pacer az Ír és a Skót galloway lóbol alakult ki, mások úgy vélik, hogy a Spanyol kislóból. Eszerint a fajta már 1676-ból származik. A forradalom után a fajta kihalt.

A fajta színe rendszerint gesztenye, megengedettek voltak a fehér jegyek. Sima járásúak voltak, mely rendkívül könnyűvé tette a lovaglást, habár a különleges járásmódjáról is ismert volt, melyet “pacing”-nek neveznek (mely egy átlagos fox trot, running walk (futó séta), poroszkálás vagy félporoszka). Gyakran versenyeztek, és valaki a következőt jegyezte fel: A versenyző poroszkáló lovak 1 mérföldet teljesítettek 2 perc alatt. Ez nagy teljesítmény volt. A fajta többnyire egészen kicsi, 13.2-14.2 marok magas körülbelül, kinézetre nem különösen jó kinézetű ló, mely segíthetett a kihalásukban. Ismertek voltak az ellenálló képességükről és a természetes biztos lépésükről.

A Narraganset Pacer több modern fajtára hatással volt, különösen a gaited fajtákra, beleértve a Standardbred, a Tennessee Walking Horse, a Morgan és az American Saddlebred fajtákat. Nyugat Indiából és a Karibi szigetekről exportálták, ahol spanyol fajták voltak, és kialakult a mai Paso fajta. A Narragansett Pacer hatással lehetett a Canadian Pacer fajtára is, mely számos fajta kialakulásában szerepet kapott, ugyanakkor kialakította a mai Canadian fajtát.

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.03.11.
Fotó: Canva

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások