Morgan

Akinek már volt Morgan lova, azt mondja, többé nem is akar mást. A Morgan ló ugyanis mindenre képes és mindent meg is tesz érted.

A Morgan híres a szépségéről, atletizmusáról, sokoldalúságáról, intellektualitásáról, készségességéről, de ami minden más lófajta közül kiemeli az, hogy valósággal vágyik az emberrel való kapcsolatra.

A fajta egy Justin Morgan nevű tenyészmén után kapta nevét, aki kválóan örökítette különleges adottságait, amelyekkel felvette a versenyt a nála nagyobb, erősebbnek és gyorsabbnak hitt más fajtákkal szemben. A Morgan ló az első amerikai lófajta, amelyik 200 éves történelme során elterjedt az egész világon. Magyarországon 2015-ben indult el a tenyésztése.

A Morgan beírta magát az USA történelmébe mint bátor csataló, felépítette Amerikát mint kocsiló és hű társa, segítője lett az embernek mint ranch ló.

A Morgan alapvetően egészséges, szilárd szervezetű fajta, könnyű a tartása, nem igényes, a félrideg tartást is jól bírja. Életre szóló partnered lehet, hiszen akár 30 évnél tovább is él.

Családi és hobbilóként is különösen kedveltté teszi a mérete. Marmagassága ugyanis kb. 150-155 cm. Nagyobb tehát, mint egy póni, de nem kell hozzá létra. Az angol és western stílus bármely szakágában megállja a helyét.

A fajta különlegessége, hogy szinte minden színváltozatban létezik.

 

2016.09.13. ShannonVale Morgans
Fotó: American Morgan Horse Association, Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások