Marwari

A világ egyik legegzotikusabb lófajtáját leghamarabb a befelé kunkorodó füléről ismerheted fel. Na de milyen ló is a maharadzsa csatalova, a marwari?

Fajtatörténet

A marwari fajta eredete időszámításunk szerinti 1150 környékére tehető az abból az időkből fennmaradt falfestmények, illetve relikviák alapján, melyeket Közép-Indiában találtak. A Rajput harcosok hozták a fajtát Rajasthan-ba. Ezt mutatja a művészet, a festmények és ereklyék, amik a 15-16. századból maradtak ránk Rajasthan területén, így könnyen kijelenthetjük, hogy a marwari ló az egyik legrégebben létező ismert fajta a modern világban.

A marwari hatalmas befolyással volt a mai modern arab telivér, akhal-tele, sindhi, kathiawari, mongol, illetve türkmén lovakra – ezeket a fajtákat úgy is tartják számon, mint a régi marwari lovak leszármazottait, akik nagy szerepet kaptak ezen lófajták kialakulásukban.

A marwari lovak tenyésztése 1947-ben megszakadt, ugyanis India többek között így akarta elérni függetlenségét a brit uralomtól. A királytól független birtokokat átvette az újonnan megalakult indiai kormány, ezzel hirtelen véget vetve a csatalovak iránti keresletnek. Mindazonáltal a marwari lovakat elajándékozták a törzsi vezetőknek – nekik köszönhető, hogy a fajta fennmaradt.

A marwari újra népszerű lett, amikor a turizmus Rajasthan-ban is felvirágzott, ahol a lovastúrák és tereplovaglások iránti érdeklődés megnövekedett. Újra felismerték, hogy könnyed mozgásán és emberhez való hűségén túl remekül megállja helyét a sivatagi körülmények közt.

 A fajta tenyésztésébe a helyi lótenyésztők kezdtek bele újra, nekik köszönhetően gyűlt össze egy tiszta állomány. Az egykori nemes csataló mára “India sivatagi lovaként” él tovább.

A marwari az első elismert sivatagi ló, melyet a világon India Marwar nevű régiójában kezdtek el tenyészteni.

A ’90-es évek végén megalakult az Indiai Lovas Szövetség, ahol az indiai kormány meghatározta és hitelesítette a fajták jellemzőit. Ezeket a standardokat India összes lótenyésztője a mai napig megtartja.

Fajtajellemzők:

 • marmagassága 152-163 cm
 • elfogadott szín: fekete, pej, sötétpej, sárga, palomino, fakó, fekete-tarka, sárga-tarka, szürke
 • befelé görbülő fülhegyek
 • egyenes fej
 • karcsú nyak
 • mély mellkas
 • egyenes vállak
 • hosszú hát
 • ejtett far
 • magasan tűzött farok
 • karcsú lábak megfelelő pataszerkezettel

Napjainkban a marwarikat sokoldalúan hasznosítják: remekül helytállnak bemutatókon és versenyeken is.

Ez a sivatagi ló óriási kitartásával és extrém mozgásával India legnépszerűbb lófajtája. A marwari fajta hatalmas kereskedelmi értékkel bír, ezért sok neves szakember tenyészti ezeket a csodálatra méltó lovakat egész Indiában.

Mivel a fajtát a kihalás fenyegette, az Indiai Kormány betiltotta a lovak külföldre szállítását, bár a lovasszövetségek sürgetik a tilalom feloldását, hogy ez a gyönyörű ló az egész világon elterjedhessen.

Forrás: revantamarwarihorses.com
Fotók: Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások