Kathiawari

Kathiawari

 

A fajta eredete és története

Másnéven Kathi, Kutchi, Kathiawadi vagy Cutchi, a Kathiawari fajta eredete rejtély, mert nincs róla elérhető dokumentáció, de a fajta az indiai Kathiawar régióról kapta a nevét, ahonnan származik.

Úgy gondolják, hogy a fajta a helyi állatok és arab lovak keresztezéséből született, amelyek egy hajótörésből lettek kimentve a Verval kikötő partjainál. A korai időkben a fajtát vezetők tartották fenn és az ő kívánalmaikra tenyésztették. Ezek a lovak belső jellemvonásaikban az indiai pónival mutatnak hasonlatosságot, az arab befolyás a külalakjukban mutatkozik meg.

A Kathiawari és a Marwari csak nagyon kevéssé tér el egymástól, mert ugyanabból a törzsből származnak, de egy kicsit eltérő típusnak tenyésztik őket.

A fajta jellemzői

Közepes méretű fej, egyenesvonalú profil, hegyes orr jellemzi. Fülhegyei befelé fordulnak. Nyaka kecses és közepes hosszúságú, mara kiugró, hátvonala hosszú és egyenes, mellkasa nagy, válla többnyire egyenes. Lábai vékonyak és lendületesek, erősek. Kitartó ló, kezes, de kiszámíthatatlan. Marmagasságuk 143 cm. Pej, sötétpej, szürke, sárga színekben is megtalálható. Hátas, igáslóként használják, könnyű hámos mezőgazdasági munkára is.

 

Fordította: Kinga
Frissítve: 2023.03.25.
Fotó: Pixabay

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások