Gelderlander

Gelderlander

 

A fajta eredete és története

A Gelderlander egy holland tartománynak volt egy hagyományos kiváló lófajtája. A tartomány adta a kiváló fajtának a nevet, amely az elmúlt században alakult ki. A Gelderlander egy széles körű fajtakeresztezés eredménye, melyben főként régi helyi fajták keveredtek – jelentős mértékben a Fríz – és számos importált fajták, beleértve a telivért, a Hackney-t, az Oldenburgit, a Kelet-Frízt és az Anglo-Norman fajtákat. Eredetileg a Gelderlander lovat könnyű mezőgazdasági munkákban használták és kocsilónak, ahol igen elegánsan mutatott. Mostanában inkább lovaglásra használják, nagyszerű ugróképességgel rendelkezik – erről különösen ismert.

A fajta jellemzői

A Gelderlander változatos genetikai örökséggel rendelkezik, melyek szemmel láthatóak a megjelenésében. Habár melegvérű, az orr gyakran konvex (kos) és a fej egyszerű. A nyak közepes hosszúságú és a hát inkább hosszú. A farok egészen magas tűzésű. Ennek a fajtának jó válla, mély hátulja és tiszta lábai vannak. 154-162 cm közötti a marmagassága. A legjellemzőbb színei a sárga/pej és a szürke, gyakran előfordulnak fehér jegyek a lábakon és/vagy a fejen.

Érdekességek

A Gelderlander egy eredményes példája a figyelmes keresztezéseknek a különböző típusú fajtákból egy új, kiváló fajta kialakítására. Tanulékony, együttműködő temperamentumú, amely leginkább a Fríz hatása. Kiváló ugróképességű, melyet a Telivértől örökölhetett. A Gelderlandi röviden egy ritka példa arra, hogy kombinációkból egy kiváló fajtát alakítsanak ki.

 

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.03.26.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások