Galíciai póni – Galician pony

Galíciai póni – Galician pony

Másnéven: Faca galizana, Jaca gallega, Poney gallego, Poni galaga

A Galician póni Galíciában található, Spanyolország északnyugati részén. Ez a terület egy nagyon nedves éghajlatú és sok alacsony hegység található. Ezt a fajtát leginkább húsfelhasználásra használják, ugyanakkor lovaglásra is. Magassága a póni és a normál magasságú lovak között helyezkedik el. Ezek az állatok nagyon kitartóak és szívósak/erősek. A törzskönyvet 1994-ben alapították.

Az 1973-as tanulmányozás alapján, amit Pedro Iglesias végzett, itt több mint 20 000 Galician póni létezett szabadon a hegységekben Spanyolország északnyugati részén. Azonban ez a szám úgy gondolják lecsökkent az egészségügyi problémák és az alacsony gazdasági visszaállítás végett.

A Galician póni a pónik egy széles körű családjába tartozik, mely az Atlanti-óceán partja térségében él Portugáliától Skóciáig. Régen ennek az állatnak a sörényét és farkát hasznosították és különböző fajta ecsetet/kefét készítettek belőle. Ma műrosttal helyettesítik, a természetes felhasználása pedig a húsfeldolgozás lett a fő célja a fajta tenyésztésének.

A Galician póni a kelta és a román lovak keveréke. Mostanában több keresztezés került a fajtába. Rövid testű, hosszú lábú ló.

Három típusa van a Galician póninak, melyet Galícia különböző részein találni. A fő karaktere erős profillal rendelkezik, lineáris arányokkal, a magassága 1.20 és 1.30 méter között van, színe pedig a pej. Érdekes karakterrel rendelkezik a három típusból az egyik, mely hosszú “bajusszal” rendelkezik, amely a felső ajaknál látszik az idősebb kancáknál.

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.03.11.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások