Chickasaw – Florida Cracker Horse

Chickasaw – Florida Cracker Horse

 

A fajta eredete és története

1521-ben, egy spanyol telepes (Ponce de Leon) 2. útjával kezdődött, amikor lovakat hozott ebbe a térségbe, amely “példát” aztán a következő században sok más spanyol telepes követett. Az 1600-as évek közepére már jó alapokon nyugodott a lótenyésztés ebben a térségben. Aztán 1821 előtt (1821-ben lett Florida az Amerikai Egyesült Államok része) a fajta nagy számban, Florida legnagyobb részén már megtalálható volt, azután bejárta Tennessee-t, Észak-Karolinát, a Chickasaw indiánok területét. A törzs ezt a fajtát magához vette, elűzték a betolakodókat és az erdőkben mintegy 100 ló élte életét. Az indiánpónik később értékesek lettek, kicsik, erősek és fürgék voltak, rövid távolságokat igen gyorsan képesek voltak megtenni. A Chickasaw törzstől vásárolt lovakat sikeresen keresztezték Quarter lovakkal, így a póni még gyorsabb lett.

Az ibériai fajtától eredeztethető és az észak-afrikai Berber, a spanyol Sorraia, a spanyol Jennet és az andalúz fajták voltak rá még hatással. Genetikailag nagyon hasonlít a spanyol musztáng, Paso Fino, perui Paso, Criolla és sok más fajtára, amelyeket a spanyolok tenyésztettek a Karib-szigetek, Kuba és Észak-, Közép- és Dél-Amerika adottságaihoz (éghajlat, környezet, …). Számuk mostanra 1800 körül van, de ezeket már keleti hatás is érte.

A fajta jellemzői

Átlagos marmagassága 135-150 cm. Rövid, egyenes fej, kicsi fülekkel és barátságos szemekkel. A nyak rendkívül rövid, kompakt törzs, széles csípővel, lejtős far mély farokillesztéssel, rövid csüd. Pej, fekete, sárga, szürke, palomino színekben is előfordul, gyakran fehér jegyekkel.

Kitűnő temperamentumú, jó karakterű, kitartó, mozgékony és gyors, kimagasló teljesítményű a westernben, igen fegyelmezett ló a Chickasaw. Igen erős lovak, a spanyol őseik jól alkalmazkodtak a floridai éghajlathoz és környezethez; az igen jó erejükről és kitartásukról ismertek, lépésben is igen gyorsak. Habár kiválónak bizonyult a fajta a csordák körüli munkáknál, más helyen is haszálták őket, mint például: könnyű hajtókocsiknál, sok család használta őket farmjaikon egészen a 20. századig.

 

Fordította: Jenna2, Tyr
Szerző: Sam P. Getzen
Frissítve: 2023.03.28.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások