Cayuse Indián Póni – Cayuse Indian Pony

Cayuse Indián Póni – Cayuse Indian Pony

 

A fajta eredete és története

Az északi származású Cayuse Indián Póni egy kevéssé ismert fajta az amerikai történelem “Vadnyugat” korszakából. Habár a telepesek minden lovat, amit az indiánoknál láttak “Cayuse Pony”-nak hívtak, az észak-nyugati származású Cayuse póni egy különálló fajta, amely az 1800-as évekből származik. A testi felépítése és származásának háttere kapcsolódik a musztángéhoz, a Spanish Barb-éhoz és más vadlovakéhoz.

A fajta eredete kétes és nehéz nyomon követni. Általánosan elfogadott tény, hogy a Cayuse indián pónik a francia és normann lovaktól származnak, amelyeket az 1600-as években vittek be Kanadába. A legtöbb ilyen “francia” ló Percheron fajtájú, amelyeket a kanadaiak a hazai lovaik “fejlesztésére” használtak. A Percheron jó választásnak bizonyult, hiszen az egyik olyan igásló, amely könnyen és sokáig tudott ügetni.

Évekkel később a kanadai franciák a lovaikat a mai Amerika területére vitték. Feljegyezték, hogy a franciák lovakat adtak el St. Louis-ban Pawnee Indiánoknak, akik aztán tovább vitték őket nyugatra. Végül az indiánok együtt tenyésztették az erős francia lovaikat a könnyebb Spanish Barb-okkal, hogy olyan lófajtát hozzanak létre amely nemcsak gyors, de kitartó is.

Az 1800-as évekre a Cayuse indián póni egy külön fajtává vált. Az északnyugaton a lótenyésztésükről ismert Cayuse Indiánok tovább tenyésztették a fajtát, figyelve a francia ló-Spanish Barb rokonság óvására. Mivel a francia ló adottsága, hogy továbbadja a hajlamát, hogy igen gazdagon foltos legyen, a Cayuse Indiánok nagyon színes lovakat tenyészthettek. Tény, hogy az Appaloosa, a Paint és a Pinto fajtákra mindre hatással volt a Cayuse Indian Pony.

A fajta jellemzői

Kicsi és zömök, a Cayuse indián póninak magas a marja és szokatlanul hosszú a harmadik lábközépcsontja. Összegezve az egyedien lejtős csüdje ad neki töredezett járást. Minden lovas (különösen a gyerekek) könnyen kiülik és igen élvezetes lovaglásban lesz részük.

Érdekességek

Frederic Remington, aki a vadnyugatról készült művészi abrázolásairól híres, sok vázlatot készített vadlovakról, akiket az 1800-as évek végén talált. A Cayuse indián pónit így írta le: “Általában aranyderes színű, vitathatatlanul gyönyörű”. Remington azt írta, hogy az alanya igen izmos volt.

 

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.03.25.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások