Amerikai Shetlandi póni – American Shetland Pony

Amerikai Shetlandi póni – American Shetland Pony

 

A fajta története és eredete

Ez a melegvérű pónifajta, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban tenyésztettek ki a XX. Században, Észak-Amerika legkedveltebb pónija. Tulajdonképpen a Shetland-szigetekről került ide 1885-ben. 1888-ban aztán megalakult az American Shetland Pony Club.

Ez a fajta sok hasonlóságot mutat a fajta kialakulásában is szerepet játszó Shetland pónival, mely a kiindulási állomány is volt, és amely a kicsi méretet és egészséget adta az Amerikai Shetlandnak.

A Shetland pónit Hackneyvel keresztezték, mely a fajtának a látványos ügető mozgását adta, és a vérmérsékletet. Végül Angol telivérrel és Arab fajtával keresztezték az utódokat. Rendkívül sokoldalú fajtának mondható.

Fajta jellemzői

Ezt a fajtát nem éppen lovaglásra használják, inkább fogatlónak, és versenyzésre fogathajtásban. Bár díjugratásban is versenyeznek vele nagy szeretettel, mégsem ez az elsődleges cél a tenyésztésükben.

Megjelenésében a tenyésztésében is nagy szerepet játszó Hackneyre hasonlít. Intelligens és jó természetű ló. Alkatra hosszabb és keskenyebb mint az alapot adó Shetland póni. Hosszú, egyenes feje van, nem éppen pónijelleget mutat. Hosszú fülei vannak, vékony lábai hosszú szárral, nyújtott lábállást mutat, a nyak tűzése pedig a Hackneyre emlékeztet. Erős ágyékkal rendelkezik, ami viszont még széles is, a sörénye és a farka hosszú és vastag. Az Amerikai Shetlandra minden szín jellemző, kivétel a tarka. Marmagasságuk 115 cm körül van.

Jenna
Frissítve: 2023.03.22.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások