Amerikai Quarter póni – American Quarter Ponies

Amerikai Quarter póni – American Quarter Pony

 

A fajta története és eredete

A Quarter póni már sok éve létezik, a Quarter horse-tól származik, ami magasságában tér el a Quarter pónitól. A Quarter horse minimum magassága 14.2 marok.

Néhány ország Quarter horse-nak regisztrálja. Korábban több helyen regisztrálták ezt a fajtát, de végül kialakítottak egy szabályzatot, megalakult az IQPA (International Quarter Pony Association), ez már kizárólag a Quarter pónit regisztrálta, mely nem lehetett több vagy kevesebb 11.2-14.2 maroknál.

A fajta jellemzői

Fej

A feje élénkséget, intelligenciát tükröz. Széles feje van, kicsi fülei, messze ülő kedves szemei, orrlyuka nagy, szája erős. Állkapcsa fejlett, nagy erőt sugároz.

Nyak

Izmos, középhosszú, ívelt, beleolvad a csapott vállba.

Hát, lapocka

A Quarter póni rendkívül mélyen hajlott hátú, közepesen magas, éles a marja és a mélyen lejtő a lapockája, ettől sajátos kiegyensúlyozott testtartással rendelkezik.

Szügy és mellső lábak

A Quarter póninak mély és széles szügye van és erős mellső lábai. Nagyon rövid lábszárcsont és tiszta csüdízület jellemzi, lába középhosszú, egészséges, erőteljesen izmos.

Alakja kissé hordó alakú, rugalmas bordákkal.

Mozgás

A Quarter póni nagyon higgadtan mozog, és figyelemre méltóan mérlegel a fordulásoknál és megállásoknál.

Színek

Vörössárga, pej, fekete, barna, palomino, vasderes, grulla, deres, “szarvasbőr”, szürke, szolid vagy multi színekben paint vagy appaloosa (foltos).

Temperamentum

Nyugodt természetű, egyenletes temperamentumú, szilárd egyéniséggel. A Quarter pónik gyakran a gyerekek első lova. Intelligens, gyakran teljesítenek nagyszerűen a pleasure és hajtó versenyekben.

 

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.03.22.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások