Amerikai melegvérű – American Warmblood

Amerikai melegvérű – American Warmblood

 

A fajta története és eredete

Az American Warmblood-ot, mint sok más európai melegvérű fajtát, ma versenylovaglásokon használják. Csak Amerikában, Kanadában vagy Mexikóban születhet American Warmblood fajta.

Az American Warmblood Registry (~Amerikai Melegvérűek Cégjegyzéke) 1981-ben alapult. Az amerikai tenyésztők határozottan állították , hogy mivel az európai melegvérűek nagyon vegyültek, ezért szükségszerűen nem különböző fajtákról, hanem inkább egy fajta különböző típusairól kellene beszélni. Ahelyett, hogy Amerikában a fajtákat szétválasztották volna, új fajtaként tartják számon őket.

Fajta jellemzői

Az American Warmblood sok más melegvérű versenyló-fajtában is megtalálható sajátosságot mondhat magáénak.

A feje nagyon hasonlít a telivérek fejéhez. A válla megfelelően ferde, a hátsó fertálya erős, izmos. A rövid hátának köszönhetően kiválóan lovagol minden jármódban.

Melegvérűekhez hasonló lovakat Európaszerte találni, de Az American Warmblood egy igen izmos fajta, amely sok esetben kiemelkedik ezen lovak közül. A jó testi felépítése és temperamentuma miatt különösen alkalmas a eventing, driving, dressage jármódra.

A fajtára hatással volt fajták a 1. Thoroughbred (Telivér) 2. Arabian (Arab) 3. European Warmbloods (európai melegvérűek)

 

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.03.22.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások