American Cream Draft

American Cream Draft

 

A fajta eredete és története

Egy Iowa-i kincs: “Old Granny” (“Öreg Nagyi”) volt az első ismert American Cream fajta ló, aki először egy vásáron tűnt fel Iowa államban 1911-ben. Valamikor 1900 és 1905 között születhetett. Elsőosztályú igáslónak tűnt. Eric Christian-t (egy állatorvos) lenyűgözte “Old Granny” csikóinak a szépsége, ezért meggyőzte a Nelson Bros-t, hogy tartsanak meg egy csikót csődörnek, azért, hogy majd egy új fajtát tenyésszenek ki, amelyiknek a sörénye és a farka fehér, a bőre rózsaszín, a szeme borostyánszínű, a szőre pedig világos.

A feljegyzéseket tanulmányozva kiderül, hogy “Old Granny”-nek csikói születtek belga, Percheron, Grey, Dunn és Sorrel fajta csődöröktől (ezeket a fajtákat mindet használták igáslovaknak), és gyakran illett rájuk a fenti leírás is.

Egy csődör volt a legnagyobb hatással az “American Cream Draft” fajtára, Silver Lace 1931-ben született egy belga fajta kancától, és Knox-tól. Silver Lace-nek egy keskeny csillag volt a homlokán, 2230 font volt a testsúlya (ez 1011,52577 kilogramm). Knox 1926-ban született egy pej kancától és Yancy-tól. Yancy az Eric Christian és a Nelson Bros által megtartott csődör egyetlen számontartott csikója, akit 1923-ban egy fekete Percheron fajta kanca szült.

C. T. Rierson (az Iowa állambeli Hardin-ból) elkezdett érdeklődni az “American Cream Draft” fajta iránt és elkezdte megvenni az összes eladó csikót, amelyet Silver Lace nemzett. A lótulajdonosok segítségével aprólékosan feljegyezte a lovak eredeteit. Rierson megalapította az “America Cream Horse Association of America”-t (körülbelül: Amerikai “America Cream Horse” Társulat). A konokságának köszönhetően, 1944 július 11.-én okiratot adott ki Iowa állam kormányzója a társaságot alapító 20 fős csoportnak. Ez a tetőzése volt közel 40 évnyi munkának, amely egy új igásló-fajta létrehozásán (iowai eredettel) dolgozott.

1944-ben Rierson ezt írta: “16 lovam van, ezenkívül ötöt eladtam új tenyésztőknek a Társulat megalapítása óta. Ezek a lovak mindannyian a mi öreg, világos színű kancánktól származnak, amelyet több mint 30 éve hoztak erre a területre. Ezek a lovak más fajta lovakkal párosítva kitűnő tulajdonságokat mutattak mind küllemben, mind pedig testi felépítésben. Idén Webster City-ben osztályt csinálnak a fajtának. Ez az az állam ahol megszületett a fajta, és ez lesz az első alkalom, amikor osztályként mutatják be őket.” A sok közül ez volt az egyik ok amiért “American Cream”-nek nevezte el a fajtát C. T. Reierson. A név méginkább helyénvaló, mióta a lovak legjobb tudomásunk szerint valóban amerikaiak, és a színük is világos.

A fajta felkerült az “American Livestock Breeds Conservancy” “veszélyeztetett fajok” listájára.

A fajta jellemzői

Az “American Cream Draft” fajtát a “medium-heavy draft” ostályba sorolják. Az átlagos testsúlya a kancának 1600 és 1800 font között van (~725,7584-816,4782 kilogramm). A csődöröké 1800 fonttól 1 tonnáig (~816,4782-1000 kilogramm) terjed.

 

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.03.26.
Fotók: Canva

Hozzászólások