Származási lap

SZÁRMAZÁSI LAP

A három, négy vagy öt ősi sort tartalmazó származási lap kibocsátására a lovat bélyegző felügyelő az illetékes. Nyakon bélyegzett lovak esetében a megyejel egyértelműen tájékoztat a bélyegzést végző lótenyésztési felügyelőről, nyereghelyen bélyegzett lovak esetében a Tenyésztési Iroda ad felvilágosítást a (1) 412 5010-es telefonszámon.

A kép illusztráció

LÓAZONOSÍTÁS

Lóazonosításra akkor van szükség, ha valakinek bélyegzett lova van, de sem ló azonosító lap (2000 előtt született egyedekről), sem csikóbélyegzési jegyzőkönyv (2000 után született egyedekről) nem áll rendelkezésre és tulajdonosa nem tudja leolvasni a ló bélyegzését. A csikóbélyegzési jegyzőkönyv / lóazonosító lap a lóútlevél kiváltás egyik alapdokumentuma, amennyiben a lónak nincs származási lapja (hiszen ezzel is lehet lóútlevelet igényelni).
Ebben az esetben a területileg illetékes lótenyésztési felügyelő helyszíni ellenőrzés során azonosítja be a lovat és az azonosítás céljából csikóbélyegzési jegyzőkönyvet állít ki.

 

ISMERETLEN SZÁRMAZÁSÚ LÓ BÉLYEGZÉSE

Ismeretlen származásúnak minősül az a
•   fedeztetés jeggyel rendelkező ló,
•   amely már nincs az anyja alatt és a kanca DNS vizsgálata már nem végezhető el,
•    amelynek származását a DNS vizsgálat nem erősítette meg.
•   fedeztetési jeggyel nem rendelkező ló.

Az ismeretlen származású lovakat is bélyegezni kell (kivéve a bélyegzett, de a DNS vizsgálat során kizárt egyedeket), de ezen lovak nullás bélyegzésűek lesznek és természetesen származási lap sem állítható ki rájuk.

A bélyegzés a központilag szervezett helyszínen vagy a tulajdonos által megjelölt helyen történik, de ez utóbbi esetben kiszállási díj kerül felszámításra. A bélyegzéskor a felügyelő csikóbélyegzési jegyzőkönyvet állít ki és a szolgáltatás díját is beszedi. A csikóbélyegzési jegyzőkönyvet szintén meg kell őrizni, mert ez a lóútlevél igénylésének egyik alapdokumentuma.

Szintén ismeretlen származásúnak számítanak a hamis bélyegzésű lovak. Hamis bélyegzésnek az a sütés minősül, ami láthatóan nem a törvényes módon lett bélyegezve vagy bélyegzése alapján a nyilvántartásunkban szereplő lóval az egyed nem azonosítható. Ezek a lovak újra bélyegzendők a lótenyésztési felügyelő által.

Forrás:  MLOSZ

 

Frissítve: 2024.01.18.
Fotó: Canva

Hozzászólások