Jósvafői huculok sikere Lengyelországban

Jósvafői huculok sikere Lengyelországban

XVIII. Dni Huculskie – Regietów – 2012. 09. 14-16.

 

Az ősszel Regietówban megrendezett nemzetközi hucul napokra és lengyel országos bajnokságra idén rekordszámú nevezés érkezett. A verseny 17 csapat és közel 70 ló részvételével, kategóriánként 30-35 indulóval vette kezdetét szeptember 14-én.

A lengyelek idén is kitettek magukért, ami a pálya nehézségét illeti: magas, fix ugróakadályokkal, sarokugrásokkal tették igazán látványossá az év utolsó versenyét, ami így méltán viselheti a „legnehezebb pálya” címet. Magyar indulóval szinte minden kategóriában találkozhattunk a fogathajtástól kezdve a huculösvény felnőtt és sport változatán keresztül egészen a díjugratásig.

Minden kategóriának megvolt a maga nehézsége. A fogathajtás mindhárom nap sok odafigyelést, megbízható, jól képzett lovakat és nem utolsó sorban kiváló hajtókat kívánt.

Az aggteleki csapat hajtója, Boros Krisztián, Goral Táncos és Goral Vackor nevű kancákkal a kategória első számában, díjhajtásban ezüstérmet szerzett. Segédhajtója Tóth Norina volt, maratonhajtásban pedig Dr. Fülöp Zsolt.

A felnőtt pálya bonyolult vonalvezetésű, szűk erdei ösvényeken vezetett, igazán meredek lejárókkal, vízmosta árkokkal, nagyon kivette a lovak erejét.

A sport kategória pályája ugyan rövidebb volt, de annál technikásabb megoldásokat követelt és nem utolsó sorban hibaidős versenyszám. Tehát ez a kategória robbanékony, jól forduló és jó ugróképességű lovakat kívánt.

Ezen a rangos nemzetközi versenyen – amely a lengyel bajnokság döntője is volt egyben – Pető Brigitta Goral Suta nyergében aranyérmet szerzett huculösvény sport kategóriában.

Hartyán Nikoletta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozója Ousor Vadóc nevű lovával magánversenyzőként érdemelte ki a „Legszebb stílusú lovas” különdíjat. A huculösvény mindkét száma egy igazán nehéz „huculnak való” terepen kialakított pálya volt.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság mind a kilenc versenyzője (felnőttek: Lipták Brigitta, Tóth Amanda, Pető Brigitta, Boros Krisztián, Tóth Norina, Dr. Fülöp Zsolt) nagyon szépen teljesített, külön kiemelve azt a három gyermeklovast (Vajda Kincső, Veress Zerind, Szabó Soma), akik éppoly elszántsággal teljesítették a 33 akadályt az igen nehéz 5 kilométeres pályán, mint felnőtt versenytársaik.

Gratulálunk teljesítményükhöz!

2012.09.26. ANPI
Forrás: anp.hu
Frissítve: 2023.06.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások