Hollandia sportlótenyésztése

Hollandia sportlótenyésztése

 

Ma már nem lehet sportlótenyésztésről beszélni Hollandia említése nélkül. Ez az ügyes és szorgalmas kereskedő nép ma már az egyik legjelentősebb sportló előállító ország.

A holland ménkönyv adatai szerint ménállományuk 15%-a angol telivér, ezek zömét Angliából, kisebb részét Franciaországból importálják. Megdöbbentően magas viszont a telivér mének fiainak aránya, ez a mai ménállomány 55%-a. Ezek döntő része holsteini és francia hátas, de van már benne holland tenyésztésű mén is.

Összefoglalva a különböző élenjáró tenyészetek módszereit, azt lehet mondani, hogy a kiinduló alapanyagtól és környezeti hatásoktól függően a ménállomány 10-15%-a angol telivér mén és 20-55% a telivér mén után nevelt mén. Ez tehát a tenyésztésben az arány, érdemes tehát megnézni, hogyan realizálódik ez a lovassportban. A tényszámok egymás mellett sokféleképpen értelmezhetők, hiszen rengeteg, az örökítés minőségétől független tényező befolyásolja a nyereményösszegeket.

Prof. Dr. Dieter Schön kísérelte meg a nyereményösszegek alapján a mének tenyészértékének becslését. Az egy ivadékra eső átlagnyeremény alapján teljesítményosztályba sorolta a méneket:

I.osztály: kiemelkedő
II.osztály: jó
III.osztály: megfelelő
IV.osztály: kielégítő
V.osztály: gyenge

Az első időszakban javító hatású mének – tehát az I-III. teljesítményosztályba tartozók – 80%-a volt nemesítő vérvonalú, vagyis a telivér, anglo-arab, keletporosz, és csak 20%-a fajtabeli vonalú. Ma ez 66%-ra csökkent, ebből 36% az angol telivér mén. A telivérek aránya, hatása hullámzó. A sportlóra átállás korszakában nagyobb volt, a konszolidáció korszakában kisebb. A sokszor említett %-os arányok ellenére megtévesztő lehet az angol telivér hatását, értékét %-ban kifejezni, hiszen a jó telivérből 100% sem sok, a rosszból 1% is sok. Soha nem a magas telivér vérhányad teszi idegessé, gyenge alkatúvá az egyedet, hanem a rosszul kiválasztott telivér. (Hecker, 1987.)

Az ugrósportban jelenleg fedezőmének között találjuk a Kerteskőn tenyésztett Bennfentes xx-t (ap. Notórius, any. Boldogító) is, aki 2003-ban megnyerte a holland military bajnokságot!

 

Dr. Bokor Árpád
Frissítve: 2023.03.23.
Fotó: Canva

Hozzászólások