Ülni fogsz, ha ölnek a lovaid

Két év négy hónap fogházbüntetést kapott az a két vádlott, akik harmadik társukkal 2012 januárjában szabálytalanul hajtották lovaikat az úton és halálos balesetet okoztak Hortobágyon. Az ügy kapcsán elmondjuk, mire kell figyelned, ha lovaddal az utakra merészkedsz.

2012. január elsején az első- és másodrendű vádlott korlátozott látási viszonyok között 25 lovat hajtott Hajdúnánásról Polgár irányába, a lovak téli szálláshelyére. A hajtás alternatív útvonala nem volt járható, ezért választották a közutat: a ménest a Hortobágy folyó hídján hajtották át.

Egy társuk gépjárműve vészvillogóját működtetve a ménes előtt haladt. A főúton közlekedő autós ugyan látta a másik sávban közeledő járművet, de a ménest legfeljebb 32-36 méter távolságban észlelte először – ekkor már késő volt. Az autóba a vágtázó lovak belerohantak, a jármű vezetője a helyszínen életét vesztette, utasa maradandó sérülést szenvedett.

A vádlottak egyértelműen megszegték az állathajtásra vonatkozó szabályokat, többek között azzal is, hogy az első- és másodrendű vádlott ittas állapotban kezdte meg a hajtást – állapította meg a bíróság. A bíró indoklásában kifejtette: a vádlottak tudatosan az éjszakai sötétség határán hajtották fel a közútra a lovakat, és azok több száz méteren át vágtáztak az úton.

A szakértő a szakvéleményében azt állapította meg, hogy a lovak óránként legalább 30 kilométeres sebességgel haladhattak, de valójában úgy becsülte, hogy az állatok 40-50 kilométer óránkénti sebességgel vágtázhattak, így a ménest 30 méteres távolságból észlelve a balesetet nem lehetett elkerülni. Az ütközést legfeljebb akkor kerülhette volna ez az autós, ha 25-40 kilométer óránkénti sebességgel haladt volna, ami nem volt elvárható.

A KRESZ szabályai a lovasokra is vonatkoznak

Mindegy, hogy lovadat hajtod, vezeted, vagy a hátán ülsz, a KRESZ szabályai rád is vonatkoznak. A KRESZ szerint ugyanis vezető az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). Tehát függetlenül attól, hogy van-e jogosítványa a lovasnak, lovat hajtónak, jogilag “sofőrnek” számít, és a KRESZ minden pontja érvényes rá.

A KRESZ részletesen szabályozza az állatok hajtását és vezetését. Természetesen a legbiztonságosabb a lovakat nem az úttesten, hanem az út mellett hajtani, amennyiben ez nem lehetséges, az állatokkal minél inkább az úttest és az útpadka jobb szélére kell lehúzódni.

Az úttesten állatot csak olyan személy hajthat vagy vezethet, aki azt biztonságosan irányítani, koordinálni képes. Több ló vezetése, hajtása esetén annyi segítő szükséges, hogy az előbbi feltétel teljesüljön. Ők lakott területen kívül, illetve éjszaka és rossz látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell, hogy viseljenek.

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az első állat bal oldalán fehér vagy sárga, az utolsó állat bal oldalán piros, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

Vasúti átjárón a lovakat csak kisebb csapatokban (max. 10 egyed) szabad áthajtani.

Lótartók számára fontos tudnivaló, hogy amennyiben a lovak karámja az út mellett található, a terület fenntartójának felelőssége, hogy az állatok ne szökjenek az útra. Amennyiben a lovak mégis kiszabadulnak a karámból és a közlekedés biztonságát veszélyeztetik, a lótartónak értesítenie kell a rendőrséget, akik segítséget tudnak nyújtani az állatok biztonságos befogásához.

Amennyiben lovaiddal kénytelen vagy közúton közlekedni, vagy átkelni, törekedj a KRESZ szabályainak betartása mellett arra, hogy az állatok a lehető legkevesebb időt töltsék az úttesten. Minden segítő és a lehető legtöbb ló legyen ellátva valamilyen fényvisszaverő kiegészítővel  – ezek ma már kedvező áron és igen nagy választékban megvásárolhatók bármely lovasboltban.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a ló csordaállat és menekülő állat. Nem célszerű gépkocsival, és tilos kerékpárral terelni, vagy vezetni őket. A legbiztonságosabb a domináns egyedeket kézen, vagy lóhátról vezetni, a többieket pedig utánuk hajtani.

Első a biztonság

A legfontosabb, hogy ne sajnáld a pénzt, időt, energiát a fent leírt óvintézkedések betartására, mert ellenkező esetben nem csupán saját és lovaid életét, de a közlekedés más résztvevőit is veszélyeztetheted.

Bővebben itt olvashatsz a KRESZ lovasok számára legfontosabb rendelkezéseiről: Közlekedésbiztonság lovasoknak >>

2016.02.26. Forrás: MTI
Frissítve: 2022.07.25
Fotó: Canva

Hozzászólások