Az ideális széna etető

Az ideális széna etető

A lótartók többségének sajnos nincs lehetősége arra, hogy az év nagy részében kizárólag legeltetéssel fedezze lovai takarmányszükségletét. Ezért szükség van a fű mellett szálastakarmány, széna etetésére is.

A lovak emésztőrendszerét figyelembe véve, a legideálisabb számukra, ha ad libitum rendelkezésükre áll jó minőségű fűszéna. A karámokban történő szénázás azonban számos problémát felvett. A széna tárolónak két sarkalatos pontnak is meg kell felelnie: mindenekelőtt a lovak számára biztonságosnak kell lennie. Másrészt az sem elhanyagolandó tényező, hogy költséghatékony legyen, meggátolja a taposás, szétszórás okozta pazarlást.

A földről történő szénázás

  • A széna földre szórása az egyik legelterjedtebb módja a karámban való etetésnek, mivel nem igényel túlzottan sok munkabefektetést és a természetes legelés állapotát imitálja.
  • Hátránya, hogy a ló összetapossa a szénát, pazarol. Ez miatt nem gazdaságos a lótartó számára, rengeteg széna vész így kárba.
  • A felszálló por pedig a légutakat irritálja, emellett ha nagyobb mennyiségben kerül homok vagy föld lovunk emésztőrendszerébe az homokkólikához

Ha ezeket a kellemetlenségeket el szeretnéd kerülni célszerű beruházni egy szénaetetőre. Manapság már rengeteg szénaetető található a piacon, ha pedig szeretsz barkácsolni magad is elkészíthetted azt.

Bármelyik megoldást is választod a biztonság az első!

  • A szénaetetőt úgy kell kialakítani és rögzíteni, hogy az ne tudjon feldőlni, felborulni. Illetve a ló feje vagy lábai se tudjanak beleszorulni, beleakadni.
  • Mivel a lovak – különösen a nyári hónapokban – hajlamosak emelgetni a lábukat, mindenképpen úgy alakítsuk ki az etetőt, hogy ne tudjanak belerúgni, hiszen ez miatt könnyen lesérülhetnek.
  • Az elhelyezésnél egyfelől arra kell figyelni, hogy a ló ne tudjon belelépni. Eközben azonban túl magasan sem szabad elhelyezni az etetőt, hiszen ez természetellenes testtartásra kényszeríti a lovat, ami egészségügyi problémákhoz vezet!
  • Amennyiben a szénatároló fedett, azt úgy kell kialakítani, hogy a ló ne tudja beverni a fejét vagy olyan anyagból elkészíteni, ami nem okoz sérülést, ha ez mégis megtörténne.
  • A szénaetető anyagát illetően kerüljük az OSB lapokat és a vékony, könnyen törő építőelemeket (például: egyes műanyag és fa típusok), ugyanis ezek sérülésekhez vezethetnek!
  • Soha ne használjunk rácsokat vagy acélhálót (betonvas háló) az etető építőanyagaként, hiszen ezek rendkívül balesetveszélyesek!
  • A legcélszerűbb masszív fából, nem törékeny, puhább fajta műanyagból elkészíteni az etetőt, a korábban említett szempontok együttes figyelembevételével!

A legideálisabb szénaetető megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen az alapszabályokon túl az egyéni körülményeket, mint például a karám kialakítását, a lovaink szokásait is figyelembe kell venni. Azonban némi körültekintéssel és kreativitással mindenki megtalálhatja a lovai és saját maga számára is a legmegfelelőbb etetőt.

Forrás: racionalhorsemanship.hu
Kép: Canva
2023.06.28.

Hozzászólások