Takarmányozás – mit egyenek télen a lovaink?

Répa, retek, mogyoró?

 

A közismert mondóka persze a lovak esetében nem teljesen találó, inkább azt kellene mondanunk: sárgarépa, rétesalma, görögdinnye… Így ugyan nem rímelne a gyerekvers, de az “r” betűket éppúgy lehetne ropogtatni, ahogyan lovaink tennék ezt az itt felsorolt finomságokkal, melyek egytől-egyig remek takarmánykiegészítők lehetnek az őszi-téli hónapokra, arra az időre, amíg nemigen juthatnak egyéb zöldtakarmányhoz és vitaminokhoz.

Abraktakarmányok

A nyári szezonban, ha nem lovagoltuk túl gyakran a lovunkat és a napok nagy részét a legelőn töltötte, akkor talán nem is igen adtunk neki abrakot. Ha a legelő összetétele – és persze az épp aktuális időjárás – megfelelő, akkor egy pihenő, vagy egy igen könnyű munkát végző lónak elegendő tápanyagot nyújt az egész napos legelés. Ha még ezek után a lovak éjszakára bokszba is kerülnek, ahol jó minőségű alomszalma és ráadásul az ébrenlét óráira amolyan “unaloműzőként” széna is van előttük, akkor végképp felesleges a túlzott abraketetés.

A hagyományos gabonafélék (árpa, kukorica, rozs, zab) közül lehetőség szerint a zabot válasszuk, mert azt könnyen emészti a ló. Kukoricát csak kemény munkát végző lovakkal szokás etetni kiegészítésképpen a zabhoz keverve. Mivel magja nagy és kemény is, darálni kell. Az árpa túl kemény, csak darálva, vagy roppantva javasolt etetni, a rozs nem az igazi – ezeket hagyjuk meg a különféle takarmánygyártó cégeknek, a lovak számára is jól emészthető formában kapjuk vissza majd a tápokban.

Az abraktakarmányokat célszerű nedvesen etetni, hogy a lovak ne lélegezzék be sem a port, sem a takarmány szemcséit. Időnként maccsot is keverhetünk nekik, ehhez a zab mellé kb. fele annyi búzakorpa, plusz egy marék lenmag kerüljön, és ezt annyi meleg vízzel kell összekeverni, hogy puha – de nem tocsogós – masszát kapjunk. A lovak örömmel fogyasztják majd ezt a csemegét, és nyugodtan etethetünk ilyet akár minden nap is, legfeljebb a lenmagot mindössze hetente egyszer adagoljuk a keverékhez.

Széna és szalma

A széna természetesen ne legyen penészes, csakis jó minőségű szálastakarmányt etessünk, hogy elkerüljük a takarmányok okozta súlyos kólikás, valamint légúti megbetegedéseket. Az alomszalma minőségére is ügyeljünk, hiszen fontos takarmány, a lovak nem csak az unaloműzés miatt csipegetnek belőle. Vagyis a penészes, vizes, rossz minőségű szalma éppúgy veszélyt rejt, mint amelyekkel a széna esetében számolnunk kell.

Sajnos azonban a legjobb minőségű széna sem tudja azt a vitaminmennyiséget nyújtani, amelyre a lovaknak szüksége lenne, hiszen a száradás során a vízzel együtt sok értékes anyag is elvész a fűfélékből. Éppen ezért a téli időszakban gondoskodnunk kell megfelelő kiegészítőkről.

Tápok és gyári takarmánykiegészítők

Ha a hagyományos réti széna mellett valamilyen gyári lótápot etetünk abrakként, abban számos vitamin, ásványianyag és nyomelem is található, így az őszi-téli vitaminpótlás részben megoldott. A tápok zsákján ráadásul minden esetben feltüntetik az összetételt, ami alapján kiszámítható, hogy milyen vitaminból, ásványi anyagból kell, vagy legalábbis érdemes további kiegészítést adni. A gyári takarmánykiegészítők etetésénél ügyeljünk az adagolás pontos betartására, mert a túlzott bevitel is majdnem olyan káros lehet, mint a vitaminok hiánya a szervezetben.

Zöldségek és gyümölcsök

És elérkeztünk végre a “répa, retek, mogyoró…” népes csapatához! Minden lótulajdonos, aki látta már lovát étkezni, tudja, hogy a lovak kifejezetten “ínyencek” – imádják a különleges csemegéket, az édes dolgokat, a lédús ennivalókat. Persze félreértés ne essék, nem franciakrémesre és körömpörköltre gondoltunk… De tény, hogy a legtöbb ló kedveli a változatosságot, illetve a természetes kiegészítőket, a zöldség- és gyümölcsféléket.

A legalapvetőbb etethető zöldségféle a répa. Ezen belül szinte bármelyik répaféle megfelelő, legyen az akár sárgarépa, takarmányrépa, cukorrépa. A répa tárolása is viszonylag egyszerű, így nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle, mert homokba ágyazva, elvermelve, illetve száraz, fagymentes pincében aránylag sokáig tárolhatjuk. De ha csak egy-két ló etetéséről kell gondoskodnunk, egész télen vásárolhatunk a piacon is sárgarépát, nem kell a tárolással bíbelődnünk. Fontos azonban, hogy a répa ne fagyjon meg, és semmiképpen se legyen földes, rohadt, vagy penészes.

Az alma szintén a legkedveltebb vitaminforrások egyike – élvezettel csámcsognak rajta a lovak, akár külön, akár egyéb takarmányokkal összekeverve kínáljuk. Szintén jól tárolható takarmánykiegészítő, és nemigen lehet túladagolni: akár napi két-három kilogramm is gond nélkül megetethető belőle, csak a tulajdonos pénztárcája bírja a dolgot…

A kiskerttulajdonosoknál ősszel gyakran egyszerre túl sok töktermés lesz, a lovak és lovasok nem kis örömére. A főző- és sütőtök ugyanis szintén kedvelt csemegéje lehet a lovaknak, és ha megfelelő száraz, hűvös (de fagymentes) helyen tudjuk tárolni, ez is sokáig lehet kiegészítő táplálék a téli hónapokban.

A zöldség- és gyümölcsféléket etethetjük akár napközben csemegeként, akár etetési időben az abrakkal keverve, szeletelve, amolyan “svédasztalt” kínálva a lovainknak.

És aki még karácsonykor is legeltetni szeretne – és persze van hozzá türelme és némi helye is -, az szórjon egy nagyobb láda aljára földet, vessen bele egy kevés zabot vagy árpát, és locsolja rendszeresen. Néhány hét elteltével ínycsiklandó legelnivalóvá növi ki magát, mely a jól végzett munka jutalmaként, vagy épp egy házi versenyen a lónak szánt díjként is kiváló.

 

Fordította: Bíró Ágnes és Matsch Evelin
Frissítve: 2023.03.27.
Fotók: Canva

Hozzászólások