Rendelet a lovas szolgáltató tevékenységről

Az önkormányzati miniszter 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről

Répás Máté hozzászólásai

A kép illusztráció

Összefoglaló:

A lótartás szabályozására mindenképpen szükség van, ezen a téren jó kezdeményezés ez a rendelet. Néhol lehetne szigorúbb és kidolgozottabb a szabályozás, de az irányelvek jók.

A személyi feltételekkel viszont komoly problémák vannak. Dicséretes elképzelés, hogy a lovas szolgáltató tevékenységet végzőknek szakképzettséggel kell rendelkezniük, azonban a lovas-túravezető mint egyedüli megfelelő képesítés elfogadhatatlan, mivel mint a nevében benne is van, nem oktató vagy edző.

Ugyan nem tartozik közvetlenül a rendelethez, de fontosnak érzem megemlíteni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló lovas képesítések (oktató, edző, túravezető, stb.) csak a lovasok egy részének megfelelőek. Hazánk Európában kiemelkedő lovas múlttal rendelkezik, ezzel azonban a lovas képzések nem foglalkoznak. Akkor lenne jogos megkövetelni a szakképzettséget, ha mindenkinek lenne lehetősége a saját lovaglási stílusában megszerezni azt, és utána azt a stílust oktatni lovas szolgáltatásként.

Köszönet a lovasok.hu-nak a véleménynyilvánítás lehetőségéért.
Tisztelettel: Répás Máté

Figyelem! A jobb áttekinthetőség érdekében a rendeletnek csupán azon pontjait tüntettük fel, melyekhez érkezett hozzászólás.

 

Az önkormányzati miniszter 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről

Támogatás

Aggályok / Kérdések

1.§
8. §
d d) legalább egy lovastúra-vezető képesítéssel rendelkező, a szakmai tevékenységért felelős személyt foglalkoztat, Miért van szüksége ilyen képesítésre annak aki lovas előadást tart?
g g) az állategészségügyi, illetve az állattartási körülményekre vonatkozó jogszabályok megsértését az MgSzH, illetőleg a jegyző egy éven belül nem állapította meg. Elősegíti a lovak megfelelő tartását.
2 (2) Ha a nyilvántartásba vételhez nem kötött lovas szolgáltató tevékenység végzése során a hatóság az állategészségügyi, illetve az állattartási körülményekre vonatkozó jogszabályok, a lovas szolgáltatásra vonatkozó biztonsági előírások megsértését jogerősen megállapítja, a szolgáltató a tevékenységet egy évig nem végezheti. Elősegíti a lovak megfelelő tartását, a balesetek elkerülését. Az állatvédelmi és biztonsági előírások megszegését szigorúbban kellene büntetni.
13. §
f f) a telephely (fióktelep) rendelkezik a lólétszámnak megfelelő számú, alkalmas nyereggel és alkalmas szerszámzattal; a nyereg és a szerszámzat akkor alkalmas, ha a célnak megfelelő és hibátlan, rendeltetésszerű használat esetén biztosítja a vendég biztonságát, Miért van szükség a lólétszámnak megfelelő alkalmas nyeregre és szerszámzatra ha a szolgáltatás azt nem teszi szükségessé?
g g) félnomád tartás esetén a lovak számára lovanként legalább 1000 m2 területű bekerített terület (karám), valamint legalább három oldalról borítással határolt, fedeles építmény (szárnyék) kialakítása szükséges, amelynek belmagassága legalább 2,5 méter, lovankénti alapterülete legalább 8 m2; félnomád a tartás, ha a lovaknak lehetőségük van arra, hogy a szárnyékból vagy a futóistállóból szabadon mozogjanak és a szárnyékban a lovak etetése, itatása és almozása megoldható. Jó hogy a félnomád tartást is említik. Lovanként legalább 3000 m2 kellene.

 

Frissítve: 2023.10.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások