RelaxáLÓ – nyugtasd meg lovad egyszerűen

Egy feszült ló nem tud megfelelően koncentrálni, vagy tanulni, ebből adódóan pedig nem a legjobban hajtja végre a feladatokat. De van néhány egyszerű módszer, hogy ezen segíteni tudj és lovad “laza” legyen.

Pszichológia

A lovak habitus teremtmények. Van valami új kifutókarám amit nem szeret? Változás van az ennivalójában, istállózásban, alom vagy munkaprogramjában, új lovat hoztak a kifutóra vagy változott a legelő? Talán meglepő, hogy a kis dolgok is fel tudják zaklatni a lovat.

Etetés

Ha lovad kicsit is habozik a szeretetedben, vedd szemügyre az étrendjét. Nem eteted sok gyorsan felszabaduló szénhidráttal? Beszélj egy takarmány szakértővel vagy állatorvossal a “lassú energiás” ételekről. Az abrakba kevert nyugtató gyógynövényekkel pedig anélkül oldhatod a szorongást, hogy lovad teljesítménye csökkenne.

Masszázs

Ez segít feloldani a feszességet lovad izmaiban, de biztosíts számára egy képzett ló terapeutát, aki ezt megteszi. De egy jó alapos csutakolás is serkenti a vérkeringést, nagyszerűen érzi majd tőle magát és hamar stresszmentessé teheted lovadat vele.

Játékok

Ezek hasznosak tudnak lenni egy olyan lónál, amelyik stresszes, mert unatkozik. Nagyon sok unaloműzésre alkalmas eszközt vásárolhatunk. Otthon is készíthetsz kreatív játékokat, pl. függessz fel egy vízzel megtöltött üdítős palackot az istállóban, vagy a karám kerítésére. De akár a nyalósó is kitűnő stresszoldó lehet, amellett hogy fontos táplálékkiegészítő.

Hang

Beszélgess a lovaddal egy alacsony és nyugodt hangnemben ha ő izgatott. Megnyugtatja, hogy ott vagy, és hogy te nyugodtan viselkedsz mellette.

Gyakorlat

Versenyzés előtt legeltesd, vagy lovagolj egy “lazát” a lovaddal ami megszabadítja a túl sok energiától a nagy szereplés előtt.

Utazás

Ha lehet, ne utazzon a lovad egyedül. Egy ló társsal mindig könnyebb átvészelni az utazással járó stresszt. Menjen a rádió míg az állat utazik. Az eltompított hang relaxáló, meghitt hatást biztosít.

A te viselkedésed

Próbálj lenyugodni. Ha a lovad ideges, hozzád fog fordulni megnyugtatásért. Ha felidegesíted magad azon, hogy a lovad stresszes, csak felerősíti az ösztöneit, és a helyzet rosszabra fordul. Higgadtan próbáld azonosítani és megszüntetni a stressz okát.

Általános egészség

Még fontosabb, hogy megbizonyosodj arról, hogy a lovad idegeskedését nem állatorvosi probléma okozza-e, ami fájdalommal és szorongással jár.

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.04.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások