Lovat a gyereknek?

Csak mert gyermeked lovat szeretne, még nem biztos, hogy készen is áll a feladatra. Ezért mielőtt fejest ugranál a dologba, nem árt, ha alaposan átgondolod a dolgot. Tapasztalt lovasoktatók állították össze az alábbi listát, mely segíthet eldönteni ezt a nehéz kérdést.

Gyermeked akkor áll készen arra, hogy lótulajdonos legyen, ha:

1. Legalább két éve tanul lovagolni, és rendszeresen, örömmel eljár az órákra.

2. Pokollá teszi az életed, ha ki kell hagynia a fent említett lovasoktatást olyan jelentéktelen események miatt, mint mondjuk egy rokon esküvője vagy egy családi kiruccanás az állatkertbe.

3. Biztonságosan tud lépésben, ügetésben és vágtában haladni több különböző lovon. Az, hogy gyönyörűen vágtázik az öreg, három lábára sánta Villámon, nem számít! Röviden: képesnek kell lennie megülni a lovat – és itt ne a plüsslovakra vagy a vidéki búcsúkban körhintaszerűen körbe-körbe baktató sétáltatós pónikra gondolj.

4. Megtanulta, hogyan kell vezetni, ápolni és felszerszámozni a lovat. Egy kis fellépő, vagy létra használata megengedett, de el kell, hogy bírja lova felszerelését.

5. Ismeri a ló testtájait és a felszerelés részeit, illetve a főbb betegségeket. Képes a vaszora tisztítását könnyed beszédtémaként megtárgyalni, a vacsoraasztal melletti udvarias társalgás keretében.

6. Esett már le lóról, és nem csak egyszer. És vissza is ült, ahogy kell. Semmi sem teszi annyira próbára a gyerek elhivatottságát, mint amikor elhasal a porban.

7. Ha a ló meglöki a gyereket, neki képesnek kell lennie ellennyomást gyakorolni. Azok a gyerekek, akik azt tanulták meg a lovaktól, hogy álljanak odébb, ha a ló belép a személyes terükbe, nem állnak készen a lótartásra.

8. Takarított már istállót anélkül, hogy azon aggódott volna, mibe lép épp bele.

9. Amikor el kell hagyni az istállót, az alábbiakat teszi:

  • Ha nincs még tízéves: elbújik kedvenc pónija bokszában.
  • Ha már elmúlt tízéves: hirtelen eszébe jut két vagy három feladat, amit mindenképp sürgősen el kell végeznie, mielőtt elmenne, mert „a lovaknak szüksége van rá…”

10. Lehet, hogy a szobájában káosz uralkodik, de a csizmája ki van pucolva, a lóápoló felszerelése makulátlan, és a kobakjára is nagyon odafigyel.

11. A 10-es pont folytatásaként: a porszívózásra nemet mond, de ha az istállófolyosó felseprésére kéred, az ragyogni fog.

12. Megtanulta, hogy „a ló a hibás” kifejezés nem szerepelhet a szótárában.

13. Ha valamilyen nagy négylábú állatot pillant meg útközben, le kell lassítani a kocsit, mert lehet, hogy ló.

14. Minden a Jézuskának, a Télapónak és a Húsvéti Nyuszinak írt lista elején egy póni vagy egy ló szerepel. Ráadásul szülinapjára is lovat kért, sőt még a fogtündérnél is próbálkozott.

Bár a visszafogott, rekreációs lovaglás nagyon jó eszköz a gyerekek önbizalmának és kitartásának növeléséhez, a lótartás az elhivatott és szenvedélyes gyerekeknek való, még akkor is, ha a pénz nem akadály.

Ha egy nem teljes mértékig elhivatott gyereknek ajándékozol lovat, azzal pont azt a tanítást ásod alá, amelyet a lovaglás közvetít. A ló, a lovaglás a kemény munka jutalma kell, hogy legyen.

Egy nagy, mégis érzékeny állat egészségéért és jólétéért való felelősséget nem szabad alábecsülni. Ha valaki gyermekként magáénak mondhat egy lovat, az akár az egész életét is megváltoztathatja – az azonban a szülők felesége, hogy ez a változás jó irányba történjen!

 

2012.10.04. Fordította: Kresák Réka, Lovasok.hu
Forrás: Horsenation, Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások