Így repültek el Budapestről a vadlovak

Különleges utasai voltak a hétvégén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek: 14 Przewalski ló utazott Budapestről az Urálon túli sztyeppékre. De hogyan kerültek a vadlovak a repülőre?

Fotó: Haga Zsuzsanna

Éjszakai járattal utazott az orosz Volga-Dnyepr csoporthoz tartozó Atran Airlines (Air Bridge Cargo) Boeing 737-400 SF típusú gépének fedélzetén Budapestről Orenburgba a 14 vadló

Az állatokat előzőleg a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei elkülönítették a ménes többi tagjától, majd altatólövedékkel elkábították, nehogy megsérüljenek a berakodás okozta izgalmaktól:

A vadlovak mikrochipet kaptak és az állatorvosi vizsgálatokhoz mintákat vettek tőlük. Megmérték a marmagasságukat, súlyukat, ellenőrizték fogaikat és patáikat, paraziták ellen kezelték őket, majd DNS mintát vettek tőlük a szakemberek:

Majd minden egyes ló egy-egy különleges és biztonságos szállítóbokszba került, hiszen vadállatokról, vadlovakról van szó:

A szállítóbokszokat egy munkagép emelte a Horse Trans Cargo lószállító kamionjaira:

Majd amint az összes ló a kamionokon volt, útnak indultak Budapestre:

A Przewalski lovakat a Celebi Ground Handling szakemberei rakodták be a Boeing 737-esbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Mire pedig ezek a sorok megjelennek, a magyar vadlovak már az Orenburgi Vadló Rezervátumban legelésznek és várják, hogy több hónapos akklimatizálódás és egészségügyi karantén után csatlakozzanak a terület Franciaországból importált vadlovaihoz.

Nem ez volt az első, különleges élőállat szállítmány a Budapest Airport életében, de a repülőtéri kiszolgáló személyzet most is minden tőle telhetőt elkövetett, hogy a rendkívül értékes vadlovak a lehető legkisebb megrázkódtatással vészeljék át az utazást” – mondta el Kossuth József, a Budapest Airport cargo üzletág vezetője. Hozzátette: „Megfordult már nálunk sokféle négylábú utas: a méregdrága versenylovaktól kezdve a magyar tenyészborjakon át egészen a 13 oroszlánból álló különleges állatkerti szállítmányig. Büszkék vagyunk arra, hogy a budapesti repülőtér is hozzájárulhatott a nemzetközi Pzewalski lómegőrzési program sikeréhez.”

A Budapest Airport munkatársai természetesen nem csak a Przewalski lovakat látják szívesen. Ha tehát lovad előtt repülőút áll, csak töltsd ki a lenti adatlapot és nézzük, hol érdemes repülőre szállnia.

A Dohába, Isztambulba, Katarba, Moszkvába utazó lovak ugyanis akár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is megkezdhetik utazásukat, nincs szükség arra, hogy Frankfurtban, vagy Amszterdamban szálljanak repülőre.

Ha pedig egy egész repülőgépszállítmányra való lovat kell szállítani, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bármilyen útirányba indítható charter gép.

2016.11.22. Forrás: Budapest Airport
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hozzászólások