Körkép: bértartás Angliában

A legszerényebbtől a legdrágábbig

 

A gazdasági válság hatásai alól a lovasok sem vonhatják ki magukat – még a ködös Albionban sem. Nagy-Britanniában a bértartási lehetőségek roppant sokfélék. Az utóbbi időkben sokan váltanak arrafelé a hazánkban is ismert teljes bértartásról rész-bértartásra, vagy épp önellátóra, hogy így spóroljanak.

Az önellátó bértartás keretei közt a bértartó hely általában az istálló és a karámok, vagy legelő használatát biztosítja, de alapvetően a tulajdonosnak kell gondoskodnia a takarmányról és az alomról, illetve a lóval járó munkákat is el kell végeznie.

rész-bértartás feltételei lovardáról lovardára változnak. Van, ahol a lovarda személyzete látja el a lovakat reggel, az esti teendők viszont a lótartókra várnak, de van, ahol a lovarda a hétköznapokat, a lótartók pedig a hétvégéket vállalják magukra. Ez a bértartási opció azoknak a lótartóknak jelent megoldást, akik nem tehetik meg, hogy naponta kétszer kijárjanak lovukhoz a hét minden napján.

Mindeközben a legjobb bértartó helyek minél több és különlegesebb szolgáltatás nyújtásával biztosítják fennmaradásukat és klienseik kényelmét.

Egy öt éve üzemelő warwickshire-i istállóban például havi 144 angol fontot (kb. 50.000 Ft) számolnak fel az önellátó, és 284 fontot (97.000 Ft) rész-bértartásért, ami versenyképes az ottani árakhoz képest.

És hogy amit ajánlanak ezért? Van itt egy 60×40 méteres, tükrökkel és világítással rendelkező pálya, 20 méter átmérőjű, szintén világítással rendelkező körkarám, tereppálya, tereplovaglási lehetőség, jártatógép, lószolárium, meleg vizes fürdető boksz, a nyergesben zárható szekrények, konyha és társalgó, az öltözőben zuhanyzó.

Nemrégiben készült el a 60×40 méteres fedeles lovarda, melynek használatáért plusz 50 fontot (17.000 Ft) fizetnek a bértartók havonta, de az összes többi szolgáltatás benne van az alapárban, még az önellátó bértartók számára is.

Egy Bristolhoz közeli istálló lakóit lómasszírozó géppel, valamint különféle mágnesterápiás termékekkel kényeztethetnek gazdáik az istálló találékonyságának köszönhetően. Havi 360 fontért (122.000 Ft) itt nem csak bértartás jár, hanem a szerszámok tisztítása, takarómosás, a ló sörényének rendbentartása is. Ráadásul még zebrákat is szívesen fogadnak, mivel az istálló tulajdonosa rendelkezik egy kisebb csapat zebrával, egy szomáli és egy ázsiai vadszamárral is.

Más bértartó helyek nem csak a lovakat, de a lótartókat is kényeztetik. Egy swallowfieldi lovasközpontban a lótartók lóanatómiát tanulhatnak és a helyi állatorvos által vezetett boncoláson is részt vehetnek. Az első kurzus az istálló személyzetének képzését szolgálta, de a nagy érdeklődésre való tekintettel bevonták a lótartókat is.

Amitől megér(het)i havi 900 fontot (306.000 Ft) fizetni a lótartásért például a Farley Hall-ban, az a wifi használat a klubházban. „Van, aki alkalmanként innen dolgozik, miközben az állatorvosra, vagy a patkolókovácsra várakozik, de van egy hölgy, aki egy héten két napot itt dolgozik”- mondja az istálló tulajdonosa.

Vannak istállók, ahol gyermek-, vagy kutyamegőrzést is biztosítanak a vendégek számára.

 

2013.01.30. Kondoray Katinka, Lovasok.hu
Forrás: horseandhound.co.uk
Frissítve: 2023.07.04.
Fotók: Canva

Hozzászólások