Lótartás, avagy egy otthoni lótartó feljegyzései

Minden lovas kislány álma egy gyönyörű, fekete paripa, amely reggelente az ablakon át kukucskálva várja kisgazdáját, és azt, hogy az egész napot együtt töltsék a réten nyargalászva. Ez tökéletes alapköve lehet egy családi vígjátéknak, de belegondoltál valaha abba, hogy mivel is jár igazából az otthoni lótartás? És nem, most nem az alapvető karám, istálló és egyéb épületek kialakítására gondolok,(bár az sem egyszerű eset) hanem azokra az „apróságokra”, amikre senki nem számít. Most következzék a lótartás 5 olyan következménye, ami nem feltétlenül evidens mindenki számára.

 

1. Mégis ki rendelt ébresztőt?

A válasz: senki. Ezen a senkin pedig értsd magadat, a szüleidet, a szomszédot, és a két utcával arrébb lakó inszomniás idős hölgyet is. Márpedig, ha otthoni lótartásba vágsz bele, fel kell készülnöd arra, hogy nincs lustálkodás, és délig alvás. A lovak egészségének érdekében nagyon fontos a napi rutin kialakítása, így ha a patás reggel 6-ra várja a reggelijét, akkor ne merészeld azt 5:55-nél később beadni neki. A Grumpy cat-nél, már csak egy éhes grumpy pony veszélyesebb. Illetve, ahogy azt egy nagyon kedves ismerősöm szokta mondani: „Ő nem tehet arról, hogy te éjfélekig tivornyáztál. Ha vállaltad érte a felelősséget, akkor igenis fel kell kelned, hogy ellásd.” Szóval, ha nem szeretnéd, hogy két nap után kopogtasson a szomszéd az állandó pitymallati nyerítés miatt, azt ajánlom, állíts mesterséges ébresztőt. Duplán.

 

2. Ha otthon van a patás, elúszik a nyaralás

Had idézzem a világhírű Formula-1-es pilóta, Michael Schumacher intő szavait: „Amikor az ember gokartozik, miután végzett, egyszerűen csak beviszi a garázsba a gokartot. A lovakkal viszont mindig foglalkozni kell, még vasárnaponként is.” És ez alól a nyaralás sem kivétel. Nem is tudom lassan összeszámolni, hogy hány nyaralást, családi összejövetelt, és bulit hagytam ki a lovam miatt. Félreértés ne essék, önként választottam az otthoni remetelétet. Hiszen bármely aranyos a közelben lakó rokon, vagy szomszéd, nagyon kevés az esély arra, hogy legyen bármilyen lovas tapasztalata, azt pedig nyilván nem várhatjuk el tőlük, hogy hirtelen szakmabeliek legyenek. Na meg aztán valljuk be, egy lovas sem tudna nyugodtan pihenni, míg társa hozzá nem értők keze közt van.

 

3. Pokoli szomszédok, vagyis a jó szomszédi iszony

Habár most nem a videojátékra gondolok, igencsak sok kellemetlenséget tudnak okozni a körülöttünk élők (mondjuk a megfelelő odafigyelés nélkül, mi is nekik). Tekintsünk el tehát a szokásos „büdös a trágya”, „büdös a ló” és a „sok a bogár” kliséktől. Ugyanis legtöbbször ott rejtőzik az előbbiek szöges ellentéte is, az állatkedvelő, alapvetően nagyon aranyos szomszéd. Ő az, aki a kapuban állva mindig rákérdez hátasunk jó létére, érdeklődik, mit ehet és mit nem, majd, mint egy túlbuzgó nagymama beállít kedvencünk csemegéivel mindezt akár úgy, hogy otthon sem vagyunk. Nyilván ez nem rossz, sőt én például rendkívül örülök, hogy van egy pótmamája a kisfiamnak, de egy idő után nagyon kellemetlen tud lenni az állandó tartozás érzése.

 

4. Ami el tud romlani, azt biztos akkor teszi tönkre a ló, amikor sietsz

Szokták volt mondani, hogy ami el tud romlani, az el is romlik. Lehet, csak én vagyok ilyen négylábúval megáldva, de az én paripám általában még rá is segít a dolgok állapotának amortizálódására. Na, és persze mindezen tárgyak akkor adják be a kulcsot – nyilván tökéletesen egyszerre -, amikor az ember amúgy is irgalmatlan rohanásban van. Így azt tanácsolom, hogy ha meetingre indulsz, minimum 3 órával a tervezett előtt kezdj el készülődni, és akkor talán be tudod tartani a karámjavítás közben telefonon jelzett minimum 2 órás késést.

 

5. Nincs jobb, mint a ló egészség

Tudom, alapvetően ez a pont egy kakukktojás, hisz bármely kicsit is felelősségtudatos ember gondol arra, hogy az a ló bizony beteg is lehet. Viszont, a többség inkább nem vesz róla tudomást, hisz miért pont az ő patása sérülne le otthon. Nos, aki ismeri a fajt, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy a lovaknak mindössze egy életcélja van: minél költségesebb módon elpatkolni. Szóval, ha szeretnél spórolni, akkor azt lehetőleg ne a lovad egészségét befolyásoló dolgokon tedd.

 

Képek: pixabay.com

2021.12.21.
Horváth Lilla
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások