Egészséges és fitt lovak egy életen át

Ha körbenézel egy-egy lovardában megfigyelheted, hogy a lovak egy jelentős része nem egészséges és gazdáik gyakran többet látják az állatorvosukat, mint a lovasoktatójukat. Másrészt viszont vannak lovak, akik szinte életük végéig egészségesek és fittek maradnak.

Ahhoz, hogy a Te lovad is hosszú, boldog és egészséges életet éljen, a következőkre mindenképpen oda kell figyelned:

  • megfelelő takarmányozás
  • sok mozgás a szabadban
  • pihenés munka után
  • az állandó stressz kerülése
  • törődés és odafigyelés

Mozgás

Egy óra munka a pályán vagy a fedelesben és 23 óra állás az istállóban: ilyenek a mai sport- és hobbilovak nagy részének mindennapjai. A ló viszont menekülő állat és csak akkor marad sokáig fitt és egészséges, ha elegendő teret biztosítasz számára a mozgáshoz. Ahhoz, hogy a lovak sokáig egészségesek maradjanak, sok aerob, azaz izommunkát igénylő mozgást kellene végezniük. 

Hogyan is néz ki az ideális edzés? Nem kell teljesen kifárasztani a lovat. Az intenzívebb edzésfázisokat mindig egy kis levezetés, pihenés kövesse. Kezdd az edzést bemelegítéssel, lépéssel majd könnyű ügetéssel. Végezz iramváltásokat, hosszhajlításokat. Ezt követhetik a komolyabb feladatok és hosszabb vágták, majd levezetésként ismét könnyű ügetés – immár hosszabb száron, hogy a ló lenyújthassa a nyakát – majd végül lépés. 

Megerőltető munka után pihenés

Az állandó stressz káros hatással lehet nem csak az emberek, de a lovak egészségére is. Ha lovad jól teljesített az edzésen, vagy egy versenyen, megérdemel egy kis pihenést, legyen az egy kellemes tereplovaglás, vagy a többi lóval való legelés és játék. Ha egy ló a megerőltető munka után nem tud eleget pihenni, az hosszú távon a betegségek kialakulásához vezethet. 

Megfelelő tartás

Az ember társává tette a lovat, a végtelen puszták vándorát istállókba zárta, szénára és abrakra szoktatta. Minden lótartónak az a célja, hogy kedvence jól érezze magát a bőrében, a tényt azonban, hogy a ló mástól érzi magát jól, mint az ember, nem szabad figyelmen kívül hagyni. A ló nem feltétlenül érzi jól magát egy számodra kényelmesnek, melegnek és puhának tűnő bokszban. Szívesebben tombolna kint a friss levegőn a karámban társaival, hiszen csordaállat. Ahhoz tehát, hogy jól érezze magát kedvenced, sok időt kell fajtársaival töltenie a szabadban

2013.09.05. Horosz Enikő, Lovasok.hu
Fotó: Greg Note
F
rissítve: 2015.09.11.

Hozzászólások