Életmentő lehet a ló anatómiájának ismerete – II. rész

Miért is olyan fontos a ló személyiségén túl az anatómiájával is megismerkedni? A ló anatómiája is szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk kiválasztani a megfelelő nyerget és kantárt. Illetve csak olyan felszereléseket használni, amelyek nem okoznak fájdalmat a lónak.

A ló ellenállással és meneküléssel hívja fel a figyelmed arra, ha kellemetlenséget érez. Ezeket a sokszor csupán apró jeleket pedig fel kell ismerned! A kirúgás, az ágaskodás, a menekülés nem minden esetben riadalom vagy makacsság, fájdalom is állhat a háttérben.

Nagyon sok embernek hiányosságai vannak ezen a téren, kezdve attól, hogy nem tudják,
hogy a lónak mekkora a gyomra, mennyi idő alatt ürül ki. Ezért nem megfelelően tartják
őket.

Ezen felül nem szabad megfeledkezni róla, hogy értékes perceket takaríthatsz meg, ha
baleset vagy egészségügyi probléma esetén pontosan el tudod mondani az állatorvosnak, hogy mi a baj, pontosan hol sérült meg.

Egyéni vagy csoportos lovas tanfolyamot érdemes választani?

A lónak alapvetően három olyan tulajdonsága van, amelyek befolyásolják a működését.
Növényevő, társas lény és menekülő állat.

Az emberek sokszor megfeledkeznek róla, hogy a ló testbeszéddel kommunikál, ebből a hiányosságból adódóan jelentkezik az egyetértés hiánya, hiszen csak azokkal a segítségekkel “vezetik”, amelyeket megtanítottak nekik. A tanfolyamokon elsősorban azt kell megtanítani, hogy a lovas képes legyen a testével irányítani a lovat.
A speciális problémákat egyéni képzések keretein belül hatékonyabban – vagy kizárólagosan ebben a formában – lehet kezelni és megoldani.

Ettől függetlenül természetesen az alapvető tudnivalókat a csoportos képzések is éppen ugyanúgy garantálják, a különbség inkább a személyre-szabottságban rejlik.

2018.05.16. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.08.08.
Fotó: Canva