Képzett, vizsgáztatott lovak hobbi lovasoknak?

A lóvásárlás útvesztőjében könnyű eltévedni. Sok helyen olvashatunk, hallhatunk jó tanácsokat, felbérelhetünk állatorvost, kiképzőt, hogy segítsen a döntésnél. Ám még így is rizikós, hiszen nem tudhatjuk biztosan, leendő hátasunk mennyire lesz stabil, megbízható hobbilovunk. Milyen jó lenne egy egységes, nyomonkövethető, szinte mérhető rendszer, ahol a hobbiló származása, képzése is dokumentált, betanításának eredményességét pedig egy vizsga garantálja… Most hátha valóra válik az álmunk!

“Mi nem problémákat keresünk, hanem megoldásokat!” – ezzel a mottóval alapította meg Panyi György az “Éles Bevetés” koncepciót. Ő maga is világlátott belovagló, több száz elindított lóval a háta mögött, az évtizedek során kialakított tökélyre fejlesztett kiképzési módszerrel.

Ezt saját maga által képzett lovain elért hatalmas sikerei igazolják, melyek közül a “legnagyobb port” a magyar magasugrás rekordja kavarta, 2.19 méterrel! Itt láthatjátok róla a videót!

Honnan származik az ötlet?

Az “Éles bevetés” egy kihívás ötletéből született, miszerint ki tud rövid idő alatt egy fiatal, nyers csikót olyan szintre belovagolni, hogy egyedül kimenjen vele terepre. A verseny ötlete mentén elindulva, tovább fejlődött a koncepció. Egy, a bajba jutott lovasok megsegítésére létrejött alapítvány többek között az eredménye. A lovasokat nem egymás ellen, hanem szakágakon átívelve egymás mellé, csapatba kovácsolva kívánja Panyi György állítani, és szakértő gárdájával fiatal lovak képzésének rendszerét kialakítani.

Panyi György hazai és nemzetközi tapasztalata szerint a modern lótenyésztők elsősorban az élsportnak tenyésztenek lovakat, és a hobbilovas “réteg” – az egész lovas társadalom 98%-a – nincs megfelelő ló-anyaggal kiszolgálva, holott az igény hatalmas lenne rá. A magyar lovaskultúrát külföldön mai napig elsősorban a csikós hagyománnyal azonosítják, melyre mindamellett hogy büszkék lehetünk, azóta jelentős tenyésztési, kiképzési és egyéb lóval kapcsolatos (állatorvoslás, versenyzés, oktatás, stb.) tudás épült. Emellett a hazai lófajták ismertsége, keresettsége jóval kisebb, mint amit a fajtáink minősége indokolna. A kezdeményezés célja, hogy külföldön magyar fajtájú, az “Éles bevetés” módszerével képzett és vizsgáztatott lovakat ismertté és keresetté tegyék. De mit is takar ez a képzési- és vizsgarendszer?

A képzési struktúra

Az októberben, Döbröntén, a Hasik Hotelben tartott első megbeszélésen körvonalazódott a koncepció. A 3-4 hónapos alapkiképzést követően a fiatal, frissen kiképzett lovak egy vizsgán vesznek részt, melyen a következő feladatokból kell “átmenniük”:

  • a csikó önállóan közlekedik terepen,
  • ugorja a vizet illetve nagyobb vízbe készséggel belemegy,
  • ugorja a kisebb árkokat,
  • lehet vele mászatni anélkül hogy belevágtázna,
  • le- és felugrik kisebb (max. 50 cm) benkre,
  • meredekebb csúszdán is le lehet vele jönni anélkül, hogy leugrana.

Ez kiegészülne még egyéb akadályokkal, például szalagfüggönnyel, billenő pallóval, fahíddal, és azzal, hogy problémamentesen megy fel a futóra, készséggel adja a lábait. Ez az alapvizsga koncepciója, melyhez egy további bemutató, figyelemfelkeltő képzési rész tevődne hozzá: csikós trükkök (fektetés, ostorkivágás, stb.) illetve érzéketlenítési feladatok (fóliarázás, esernyő, stb.) a belovagló fantáziájára bízva.

A képzés lényege, hogy minél inkább a hobbilovas igények mentén képezzenek ki lovakat, tehát bátor, megbízható, stabil, nyugodt lovak, melyek a lovaspályán, síkmunkában vagy ugratásban és terepen is biztonsággal, a lovas számára élvezhetően elközlekednek.

Milyen lovak vehetnek részt a programban?

A programba magyar fajtát tenyésztő ménesek ajánlhatnak fel lovakat, melyek nem rendelkeznek rossz tulajdonságokkal, nem agresszívak, nem túl dominánsak vagy idegesek. A kiképzésre ajánlott lovat egy “öt napos próba” alatt ismerik ki annyira, hogy eldönthető legyen: alkalmas lesz-e a ló a kiképzés után megbízható hobbilónak?

Kikből áll a csapat jelenleg?

Az “Éles Bevetés” lovasairól, a ménesekről, ahonnan a lófelajánlások érkeztek, a szakmai felügyelőkről és a csapatot bővítő további szakemberekről ITT olvashattok!

2019.04.25., Both Anna, Lovasok.hu szerkesztősége
Forrás: envokazoregsam.blog.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások